Konzervativan, lojalan, borben: Marc Ouellet odlazi u mirovinu

Roland Juchem | KNA

Gotovo 13 godina – za Benedikta XVI. kao i za pape Franje – Marc Ouellet je bio odgovoran za izbor novih katoličkih biskupa. Nedavno se također pojavio kao veliki kritičar Sinodalnog puta u Njemačkoj.

“Michelina, to je bilo tako jasno, divno!” Budući da su mikrofoni na podiju još uvijek bili uključeni, jasno se moglo čuti koliko je Marc Ouellet bio oduševljen izlaganjem Micheline Tenace. Talijanska profesorica dogmatike upravo se bila jasno izjasnila protiv ređenja žena za svećenice. To “nije primjeren način da se prizna njihovo dostojanstvo”, ogorčeno je rekla profesorica Tenace iz Rupnikova Centro Aletti.

Kardinal Ouellet je spomenuti simpozij o budućnosti svećeništva u Vatikanu organizirao prije gotovo godinu dana. Kanađanin se tamo predstavio onakvim kakav je bio i prije poznat: konzervativan, lojalan i borben. Crkvene reforme i poboljšanja, da – ali sve u okviru postojeće doktrine. Međutim, cilj simpozija nije bio “usmjeravati ili propitivati ​​što se događa u Njemačkoj”, Ouellet je unaprijed odbacio takve pretpostavke.

Stvari su bile jasnije tijekom ad limina posjeta njemačkih biskupa u studenom. Iznio je prijedlog moratorija na Sinodalni put – što je većina njemačkih biskupa odbila. Od tada se Ouellet smatra glavnim protivnikom reformskog projekta. Neposredno prije svoje ostavke, Ouellet je u jednim španjolskim novinama s pogledom na Njemačku rekao: “Sada morate odgovoriti kardinalu Državnom tajniku. Onda ćemo vidjeti kako ćemo nastaviti dijalog. Jasno je da se dijalog mora nastaviti, također kako bi se pomoglo da ostanete na katoličkom putu.”

Osjetljiva zadaća izbora novih biskupa
Teško da je ijedan šef kurije bio tako često s Papom kao Ouellet. Gotovo svaki tjedan predlagao je poglavaru Katoličke crkve kandidate za imenovanje u neku od oko 4500 biskupija u svijetu koje je trebalo popuniti. Osjetljiva zadaća, osobito kad bi se doznalo da biskupi nisu pošteno ispunjavali svoju dužnost brige, primjerice u suočavanju sa slučajevima zlostavljanja.

Ouellet je 2018. dokazao da se kao lojalan Papin suradnik može usprotiviti i konzervativnom dijelu biskupa. Tada je bivši vatikanski diplomat Carlo Maria Viganò optužio Franju i pola kurije za goleme pogreške u ophođenju s bivšim kardinalom Theodoreom McCarrickom iz Washingtona. Ouellet je odgovorio oštrim otvorenim pismom. Iako nije isključio pogrešne prosudbe kurije. Ipak, istaknuo je da je za osudu što Viganò želi profitirati od skandala seksualnog zlostavljanja kako bi “zadao neviđeni i nezasluženi udarac” moralnom autoritetu Pape.

Marc Armand Ouellet rođen je 8. lipnja 1944. u La Motteu u francuskom govornom području pokrajine Quebec u obitelji s osmero djece. Prvo je studirao filozofiju i pedagogiju, prije nego što se okrenuo teologiji. Nakon što je 1968. zaređen za svećenika, dvije je godine djelovao kao župnik prije nego što je otišao u Bogotu, u Kolumbiju, gdje je još dvije godine radio kao predavač.

Dobri odnosi s Latinskom Amerikom
Od tada Ouellet ima dobre odnose s Latinskom Amerikom. Nakon studija u Rimu i Innsbrucku kratko je boravio u Passau na tečaju njemačkog jezika. Selio se nekoliko puta između Rima, Kanade i Kolumbije. Ouellet je član Sulpicijanske redovničke kongregacije, koja je posebno posvećena obrazovanju i formaciji svjetovnih svećenika.

U ožujku 2001. Ivan Pavao II. imenovao je Kanađanina tajnikom Vijeća za jedinstvo kršćana, gdje je radio s njegovim predsjednikom Walterom Kasperom. Godinu kasnije Papa ga je poslao u Quebec za nadbiskupa, a sljedeće ga je godine imenovao kardinalom. Benedikt XVI. vratio je Ouelleta iz Quebeca u Rim 2010. godine i povjerio mu vodstvo važne Kongregacije za biskupe.

Nakon Benediktove ostavke 28. veljače 2013., Ouellet je ušao u izbore za Papu kao jedan od mogućih favorita. U prvom glasanju konklave bio je treći s 22 glasa, nakon Angela Scole s 30 i Jorgea Bergoglia s 26 glasova. Novi papa Franjo toliko je respektirao Ouelleta da ga je samo tri dana nakon izbora potvrdio za pročelnika Kongregacije za biskupe.

Uredba o istrazi zlostavljanja iz 2019. godine
Kada je Vatikan 2019. godine objavio papinski dekret “Vos estis lux mundi” o istragama zlostavljanja i zataškavanja, Ouellet je bio jedan od onih koji je ovu mjeru popratio izjavama. Time se suprotstavio strahovima da bi se norme mogle iskoristiti, primjerice za diskreditiranje nevinih. Brzo izvješće o sumnjivim slučajevima ne samo da pomaže žrtvama, već i pogrešno optuženima, koji bi brzo mogli očistiti ljagu sa svojih imena brzom predistragom.

Ouellet je pak nedavno izrazio zabrinutost za samog sebe. Sredinom prosinca branio se od optužbi za seksualni napad, čini to tužbom za naknadu štete zbog klevete pred sudom u Quebecu u Kanadi. Tvrdi da nikada nije počinio zločine koje je prijavila bivša pastoralna radnica u njegovoj bivšoj nadbiskupiji između 2008. i 2010. godine. Žena optužuje Ouelleta za “dodirivanje bez pristanka seksualne prirode” – uključujući milovanje i lagane masaže vrata.

Svećenik je rekao da se ne može sjetiti da je ikada sreo tu ženu. Nakon preliminarne vatikanske istrage, povjerene Ouelletovom poznaniku, Papa nije uvidio razloge za crkveni postupak. Ne zna se zašto je crkveni poglavar već prihvatio ostavku 78-godišnjaka, a ne – kako to tradicionalno biva s kardinalima – u 80. godini života. No, Franjo i po tom pitanju ima svoje običaje (kna).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.