Franjine riječi protiv vjerskog opravdanja rata

Papina poruka: apel da se zaustavi “neprihvatljiva oružana agresija” na Ukrajinu i riječi koje podsjećaju da oni koji podržavaju nasilje skrnave ime Božje

Andrea Tornielli Vatican News

“U ime Boga, molim vas: zaustavite ovaj pokolj!” – uzviknuo je na Angelusu Franjo ove nedjelje, 13. ožujka, na devetu godišnjicu svog izbora za Rimskog biskupa. Papa je podsjetio na žrtve Mariupola, na “barbarstvo ubijanja djece, nevinih ljudi i bespomoćnih civila”, zatražio je prestanak onoga što je nedvosmisleno definirao kao “neprihvatljivu oružanu agresiju” prije nego što “svede gradove na groblja”, zahvalio je za prihvaćanje brojnih izbjeglica i zamolio sve da umnože svoje trenutke molitve za mir.

U završnom dijelu svoje poruke Franjo je upotrijebio jasne i čvrste riječi o iskrivljenoj upotrebi vjere kako bi se opravdali pokolji koji su u tijeku: “Bog je samo Bog mira, on nije Bog rata i oni koji podržavaju nasilje skrnave njegovo ime”. To su isti izrazi koje su posljednjih godina mnogo puta koristili Papa i njegovi prethodnici sv. Ivan Pavao II. i Benedikt XVI., kako bi upozorili na instrumentalnu upotrebu Božjeg imena za opravdavanje mržnje, nasilja, terorizma.

No, ovoga puta primatelji papinskog apela nisu džihadistički fundamentalizmi, već svatko tko misli da bi moglo postojati vjersko “pokrivanje” – religijsko objašnjenje koje se nudi vjernicima – za rat u Ukrajini u kojem pod bombama ginu kršćani koji dijele isto krštenje (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.