Njemački vrhovni sud: Uvredljiva skulptura ‘židovska krmača’ može ostati na crkvi

Njemački Vrhovni sud danas je presudio da srednjovjekovna skulptura s uvredljivim antisemitskim obilježjima može ostati na pročelju crkve u gradu Wittenbergu, pri čemu je odbačena žalba ulagatelja tužbe židovskog porijekla, koji godinama tvrdi da ona vrijeđa sve Židove.

“Judensau” ili “židovska krmača” je kamenorez iz 13. stoljeća koji se nalazi na pročelju gradske crkve i prikazuje uvredljivu karikaturu rabina, svinje i dvoje židovske djece.

Sud: Nema kršenja prava
U vrijeme kada političari upozoravaju na porast antisemitizma u Njemačkoj, presuda je svojevrsni podsjetnik na rašireno antižidovsko raspoloženje u srednjem vijeku. Tužitelj vodi sudsku bitku za uklanjanje skulpture još od 2018. godine.

No Vrhovni sud je u utorak potvrdio presude nižih sudova kojima je slučaj odbačen, pojasnivši da trenutačno nema nikakvog kršenja prava koje bi išlo u prilog obnovi procesa.

“Sud je odlučio da se reljef na fasadi crkve u Wittenbergu ne mora ukloniti”, stoji u priopćenju suda.

U crkvi propovijedao Martin Luther
Spomenuti reljef jedan je od dvadesetak sličnih srednjovjekovnih reljefa koji se još uvijek nalaze na crkvama diljem Njemačke i drugdje u Europi. Godine 2020. Viši regionalni sud u Naumburgu donio je presudu po kojoj reljef, postavljen oko četiri metra od tla, ne predstavlja prekršaj.

Sudac Volker Buchloh pojasnio je da skulptura može ostati na pročelju jer je na tlu ispred nje postavljen spomenik kojim se odaje počast šest milijuna Židova ubijenih u holokaustu.

Buchloh je rekao da, premda je skulptura izvorno u srednjem vijeku bila zamišljena kao uvreda, njezino mjesto u blizini spomenika žrtvama holokausta to neutralizira.

Povjesničari kažu da je u spornoj crkvi u Wittenbergu 1517. propovijedao njemački reformator Martin Luther (hina.hr; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.