Drugi katolik nakon Kennedyja: Američki biskupi čestitaju Bidenu

U subotu kasno navečer postalo je službeno: Joe Biden naslijedit će Donalda Trumpa na mjestu američkog predsjednika. Američki ga biskupi povezuju s velikom nadom. “Bit ću predsjednik koji ujedinjuje, a ne predsjednik koji dijeli. Vratimo se ponovno slušanju jedni drugih, svi smo Amerikanci”, izjavio je Biden u obraćanju naciji.

Američka biskupska konferencija čestitala je Joeu Bidenu pobjedu na predsjedničkim izborima. Biden će biti drugi katolik u uredu američkog predsjednika nakon Johna F. Kennedyja, rekao je predsjedavajući Američke biskupske konferencije nadbiskup Jose H. Gomez. “Također čestitamo senatorici Kamali D. Harris iz Kalifornije, koja je postala prva žena ikad izabrana za potpredsjednicu”, rekao je nadbiskup Los Angelesa.

“Demokracija zahtijeva čestitost i samodisciplinu”

“Zahvaljujemo Bogu na blagoslovu slobode”, stoji u izjavi. Sad kad je američki narod odlučio, vrijeme je da se politički čelnici okupe u duhu nacionalnog jedinstva i obvežu na dijalog i kompromise za opće dobro. “Vjerujem da katolici u ovom trenutku američke povijesti imaju posebnu dužnost biti mirotvorci, promicati bratstvo i međusobno povjerenje i moliti za obnovljeni duh istinskog domoljublja u našoj zemlji”, izjavio je Gomez.

“Demokracija zahtijeva da se svi ponašamo kao čestiti i samodisciplinirani ljudi. Zahtijeva da poštujemo slobodu izražavanja i da se jedni prema drugima odnosimo uljudno i s ljubavlju, čak i kada se u raspravama o zakonu i javnim politikama ne možemo međusobno usuglasiti”, ističu biskupi, prenosi Vatican News.

Na koncu zazivaju zagovor Djevice Marije, “zaštitnice ovog velikog naroda”. “Neka nam pomogne da zajedno surađujemo na ostvarenju lijepe vizije američkih misionara i utemeljitelja Sjedinjenih Država: nacije pod Bogom, u kojoj se brani svetost sveukupnog ljudskog života i zajamčena sloboda savjesti i vjere”, kazali su američki katolički biskupi.

Mnogi američki biskupi čestitali su i pojedinačno, pa je tako leksingtonski biskup John E. Stowe (Kentucky) na Twitteru napisao: “Srdačne čestitke našem drugom katoličkom predsjedniku u američkoj povijesti i našoj prvoj potpredsjednici, i prvoj afroameričkoga i indijskoga podrijetla”.

Premda je većina američkih medija na temelju projekcija proglasila Bidenovu pobjedu, trenutačni predsjednik Donald Trump u tweetu je proglasio svoju nadmoćnu pobjedu, što je pak Twitter odmah označio „neprimjerenim”, odnosno medijskom manipulacijom.

Čestitke iz cijelog svijeta

Čelnici europskih institucija čestitali su u subotu Joeu Bidenu na pobjedi na američkim predsjedničkim izborima i izrazili želju za obnovom transatlantskog partnerstva. Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da se raduje suradnji s novoizabranim predsjednikom: “Naše transatlantsko prijateljstvo neophodno je ako se želimo suočiti s najvećim izazovima našeg vremena”, izjavila je. “Amerikanci su izabrali svog predsjednika. Čestitamo Joe Bidenu i Kamali Harris! Pred nama je mnogo posla da prevladamo današnje izazove. Učinimo to zajedno!” napisao je Emmanuel Macron na Twitteru.

Čestitke su poslali i drugi državni poglavari – neki s više neki s manje oduševljenja.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je jučer da bi pobjeda Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u Americi bila bolja za Srbiju, ali da će čestitati pobjedu Joeu Bidenu.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović čestitao je Joeu Bidenu pobjedu na američkim predsjedničkim izborima i uvjeren je da će ona značiti obnovu transatlantskog partnerstva, a Hrvatskoj u Bijelu kuću dovesti saveznika i prijatelja. Slično poručuje i hrvatski premijer.

U Bosni i Hercegovini, kao i obično, nema jednoglasnog stava trojice članova Predsjedništva BiH, a tako je i s drugim be-ha političarima. Dok jedni žale za Trumpom, drugi Bidenu čestitaju na pobjedi izvlačeći iz privatnih albuma stare i izlizane fotografije s novoizabranim američkim predsjednikom. Možebitni razlog za takav različit stav o Bidenovom izboru mogao bi se pronaći u Bidenovim ranijim govorima o Bosni i Hercegovini koju je više puta posjetio, kao i Srbiju i Hrvatsku.

Joe Biden o Bosni i Hercegovini (1995.) i američkoj politici prema ratu u BiH
Intervju Envere Selimović 1999. godine s tadašnjim senatorom SAD-a Josephom Bidenom

Joe Biden rođen je u katoličkoj obitelji irskoga podrijetla 20. studenoga 1942., u Scrantonu u saveznoj državi Pennsylvaniji, koja mu je sada i donijela elektorsku pobjedu. Godine 1972., kada su u automobilskoj nesreći poginule njegova supruga i kćer, izabran je u Senat gdje je do 2009. predstavljao Delaware. Prisegnuo je 1973. u bolnici u kojoj su se oporavljala dvojica njegovih sinova, od kojih je Beau Biden preminuo 2015. od tumora na mozgu. Neuspješno se kandidirao za predsjednika 1988. i 2008., kada ga je pak Barack Obama imenovao potpredsjednikom. Od 1977. u braku je s Jill Biden s kojom ima kćer.

Budućnost će pokazati hoće li ispuniti obećanja i kakav će dužnosnik biti, a njegova nova uloga predsjednika SAD-a vrlo je značajna za mnoga aktualna svjetska pitanja (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.