Francuski biskupi kritiziraju ponovno uvođenje “stare mise”

Vatikan je želio ispitati kako se u praksi pokazalo slavljenje mise u izvanrednom obliku, odnosno tzv. tradicionalne (tridentske) latinske mise. Francuski biskupi su pretežno kritični prema toj praksi, posebno su zabrinuti zbog izolacije njenih sljedbenika te monarhističkih i rigorističkih tendencija.

Francuski biskupi ističu da pojednostavljeno prihvaćanje misnog slavlja u izvanrednom obliku nosi opasnost od podjele unutar Crkve. Kao povratna informacija Francuske biskupske konferencije glede pitanja Kongregacije za nauk vjere, istaknuto je da zbog dopuštanja misa u dva oblika postoje “dva svijeta koja se ne susreću”, objavilo je udruženje Paix Liturgique. Motuproprij Summorum Pontificum pape Benedikta XVI. iz 2007. godine, kojim se uvela ta mogućnost, bio je dobronamjeran, ali ne donosi plodove kojima se nadalo, smatraju biskupi.

Ukupno 87 od 92 francuske biskupije su poslale odgovore na upitnik kojeg je rimska Kongregacija za nauk vjere poslala biskupima u travnju 2020. godine kako bi prikupila povratne informacije o provedbi Summorum Pontificum. U četiri biskupije uopće se ne slave mise u izvanrednom obliku, u većini biskupija postoje jedno ili dva mjesta na kojima između 20 i 70 ljudi sudjeluje na toj staroj službi. Uporište starih misa je biskupija Fréius-Toulon s deset lokacija. Među vjernicima često postoje monarhističke i rigorističke tendencije. Neke su biskupije uspostavile i personalne župe za misno slavlje u izvanrednom obliku.

Neki biskupi izvještavaju o napetostima

Neki od biskupa daju dopuštenje kako bi spriječili preseljenje razdražljivih pojedinaca u Bratstvo Pija X. Povratke pristaša iz Bratstva Pija X. u zajednicu Katoličke crkve nisu zabilježili. Većina biskupa žali se na izolacijske tendencije tih skupina. U Crkvi nakon motuproprija de facto postoji “bi-ritualizam”. “Euharistija, koja bi trebala ujediniti, dijeli”, kaže jedan biskup. U nabrajanju biskupa, negativna iskustva s izvanrednim oblikom mise očito nadmašuju ona pozitivna.

Žele njihovo veće sudjelovanje u životu biskupije

Iznad svega, biskupi bi željeli da pristaše izvanrednog oblika poboljšaju svoje sudjelovanje u životu biskupije. Također bi željeli da se stvori veće jedinstvo obaju oblika kroz zajednički liturgijski kalendar i jedinstveni redoslijed čitanja. Sve u svemu, biskupi se protive nastavku dopuštenja motuproprija iz 2007. godine.

Međunarodno udruženje Una Voce prethodno je predstavilo rezultate vlastitog istraživanja. Istraga među članovima udruženja koje zagovara izvanredan oblik tvrdi da oni dosežu do obitelji i muškaraca. Francuski biskupi također navode da je među onima koji slave izvanrednu formu sve više mladih konzervativnih obitelji s mnogo djece.

Na zahtjev pape Franje, Kongregacija za nauk vjere upitala je biskupe širom svijeta u ožujku 2020. o slavlju predkoncilskog oblika mise. Papu zanima kako se u praksi pokazuje motuprorij Summorum Pontificum. Zbog formulacije pitanja, istraživanje je izazvalo pomutnju među predstavnicima izvanrednog oblika. Između ostalog, postavljeno je pitanje je li slavljenje starih latinskih misa pokrenuto iz stvarne pastoralne potrebe ili je to rezultat samovolje pojedinih svećenika (paix-liturgique.org; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.