Ekumenskim slavljem završila 50. obljetnica jeruzalemske studijske godine

„Jeruzalemska teološka studijska godina“ završila je svoju proslavu 50. obljetnice u subotu 6. travnja ekumenskim bogoslužjem na gori Sionu u Jeruzalemu. Nakon svečanosti dan ranije, studenti i predavači, kao i mnogi od 1200 bivših polaznika ekumenskog tečaja okupili su se u opatiji Usnuća Marijina (Dormitio Mariae), izvijestila je KNA.

„Zajednica koja uči i živi“, koja već 50 godina prolazi jedinstveni ekumenski studij u Jeruzalemu, oduvijek je bila „zajednica dijaloga“ osoba koje su tražile i molile Boga, istaknuo je opat Nikodemus Schnabel. Službu je predvodio zajedno s Joachimom Lenzom iz evangeličke crkve Presvetog Otkupitelja u Jeruzalemu.

Evangelički teolog Christoph Markschies, predsjednik Akademije znanosti Berlin-Brandenburg, u svečanoj je propovijedi tumačio evanđelje o „učenicima iz Emausa“ na temelju iskustava svojih godina studija. Upravo kao što su biblijski učenici krenuli na put puni iznevjerenih nada nakon Isusova raspeća, tako je i samostan Dormitio Mariae bio na rubu propasti i gašenja kasnih 1960-ih. U takvoj je situaciji opat Laurentius Klein razvio jedinstvenu akademsku godinu za katoličke i protestantske studente – muškarce i žene – unatoč nekim početnim zabrinutostima, kazao je Markschies. I kao što su biblijski učenici tek na „drugi pogled“ prepoznali Isusa u svom suputniku, tako je „drugi pogled“, kritičko istraživanje i propitivanje, jedna od središnjih tema jeruzalemske teološke studijske godine.

Na ekumenskom bogoslužju upućene su molitve za Židove koji trenutno čekaju svoju Pashu, za muslimane koji su upravo slavili svoju „noć sudbine“ (Lejletul-kadr – noć kada su objavljeni prvi ajeti Kur’ana) te za kršćane u toj zemlji, koji su sa svih strana satjerani u kut, „da uvijek uče iznova živjeti jedni s drugima, da doživljavaju različitost kao bogatstvo, da osjete jedinstvo ponad svega što ih dijeli“ (kna; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.