Anglikanska biskupica papi Franji i kardinalima govorila o ređenju žena

Vijeće kardinala C9 već se nekoliko puta bavilo temom ređenja žena. Na posljednjem susretu, između ostalih, o toj je temi govorila i jedna anglikanska biskupica. Kaže da su je Papa i njegovi savjetnici sa zanimanjem slušali

Anglikanska biskupica Jo Bailey Wells savjetovala je papu Franju po pitanju ređenja žena. „Zamoljena sam da govorim o iskustvu ređenja žena u Crkvi Engleske i Anglikanskoj zajednici“, rekla je Wells u intervjuu za španjolski časopis Vida Nueva u četvrtak 8. veljače. Engleska teologinja govorila je na posljednjem sastanku Vijeća kardinala od 5. do 7. veljače 2024. u vatikanskom Domu Santa Marta. Uz nju su bile pozvane još dvije žene: Giuliva Di Berardino, posvećena djevica iz Veronske biskupije i voditeljica duhovnih tečajeva i obnova, kao i talijanska profesorica teologije i don Boscova sestra Linda Pocher. Redovnica je iznijela svoja razmišljanja o ulozi žena u Crkvi i ranije, na Vijeću kardinala 2022. i prosincu 2023. godine. Pocher je nakon sastanka tog tijela u veljači rekla da je papa Franjo pristaša đakonata otvorenog i za žene.

Wells je izrazila iznenađenje pozivom na sastanak Vijeća kardinala. Papa i kardinali bili su zainteresirani za njihove izjave i slušali su ih „sa znatiželjom. Više su slušali nego što su govorili“. Raspoloženje u Vijeću tijekom njezina izlaganja bilo je nalik seminaru. „Čini mi se vrlo značajnim što su me pozvali, na neki način, kao kolegicu, suputnicu u službi Kristova evanđelja“, rekla je biskupica. Unatoč različitim konfesionalnim tradicijama i teološkim uvjerenjima, katolici i anglikanci imaju mnogo toga zajedničkog i mogu učiti jedni od drugih.

Jedinstvo ne znači jednoličnost

Papa Franjo spreman je riskirati za promjene u Crkvi, rekla je Wells. „Čini mi se da se on ne boji promjena: otvoren je za mogućnost da se tradicije Crkve ponovno promišljaju kako bismo bili vjerni Evanđelju.“ Papa je nadahnuće i objavio je rat klerikalizmu. Zaređenje žena kod anglikanaca ne znači automatski da u njihovoj Crkvi više nema diskriminacije žena, rekla je Wells. „Još je puno posla pred nama“.

Napetosti unutar Anglikanske zajednice oko istospolnih brakova su bolne, kazala je biskupica. Ali jedinstvo ne znači jednoličnost, nego treba težiti ljubavi i razumijevanju. Unatoč tome, rasprava je također dio slike o sebi: „Naše se razlikovanje događa kroz prepirke i otvoreno prihvaćanje, čak i kada je neugodno ostati zajedno.“ Anglikanci su pomirili neke proturječnosti, poput istodobnog katoličkog i protestantskog identiteta.

Wells, 58, je biskupica i zamjenica glavnog tajnika u londonskom uredu Anglikanske zajednice. Biskupicom Dorkinga imenovana je 2016., a posvetio ju je nadbiskup Canterburyja Justin Welby. Prethodno je predavala kao teologinja u Velikoj Britaniji i SAD-u te je do svog biskupskog ređenja bila kapelanica u palači Lambeth, Welbyjevoj službenoj rezidenciji (katholisch.de; vidanuevadigital.com; ika; vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.