Kardinal Marx upozorava: Europska unija se ponovno može raspasti

Prije 90 godina nacionalsocijalisti su ubili novinara i otporaša Fritza Gerlicha. Münchenski kardinal Reinhard Marx sada poziva ljude da budu „potpuno budni“: etnički nacionalizam prijeti Europi.

Münchenski kardinal Reinhard Marx zabrinut je za Europsku uniju (EU). Ovom mirovnom projektu prijeti „etnički nacionalizam“ („Völkischer Nationalismus“), upozorio je nadbiskup Münchena i Freisinga u nedjelju 30. lipnja navečer na misi u minhenskoj bazilici svetog Bonifacija. Misa je slavljena u spomen na publicista Fritza Gerlicha (1883.-1934.), koji je prije 90 godina ubijen u koncentracijskom logoru Dachau.

Kardinal je priznao da je i sam bio „entuzijastični Europljanin“. Kad ga je otac posjetio u Parizu dok je studirao, smatrao je „radošću“ vidjeti što živi u Europi koja se podigla nakon rata. Dodao je da nije sigurno „hoće li uspjeti, hoće li se ona opet raspasti“ ako „etnički nacionalizam“ budu propagirale stranke poput AfD-a.

„Etnički nacionalizam i kršćanstvo su nespojivi“

Marx je naglasio da to „još“ nije većinsko mišljenje ljudi. Ali morate biti potpuno budni: „Fritz Gerlich bi također pisao članke danas, potpuno budno, ali jasno! I to mi moramo učiniti sada“, rekao je Marx. Podsjetio je na jednoglasnu presudu Freisingera i Njemačke biskupske konferencije (DBK): „Etnički nacionalizam i kršćanstvo su nespojivi. Točka.“

Čak i prije nego što je Hitler došao na vlast, „bilo je dovoljno ljudi, a Fritz Gerlich je bio jedan od njih, koji su kristalno jasno rekli: Hitler znači rat, ugnjetavanje i teror“, rekao je kardinal. Gerlich, za kojeg je proces beatifikacije u tijeku, u početku je bio „protestant, kalvinist, a također i prilično jak nacionalist“. Susret s Theresom Neumann, poznatom kao katoličkom mističarkom pod imenom Resl von Konnersreuth, i krugom oko nje doveo je do „njegovog obraćenja“, a ne do „udaljavanja od problema svijeta“, „već upravo suprotno“.

Kršćanska mistika otvara oči Marx je objasnio: „Kršćanski misticizam otvara nam oči za potrebe i izazove svijeta.“ Za Gerlicha je bilo jasno „da ono što je nacistički režim učinio nije bilo nimalo spojivo s kršćanskim pogledom na čovječanstvo.“ Nije uzalud Hitler dao na uvid svaki broj časopisa „Der Gerade Weg“ za koji je Gerlich bio odgovoran. Od ožujka 1933. novinar Gerlich bio je u zatvoru bez suđenja. Više puta je teško mučen, u noći 1. srpnja 1934. prebačen u Dachau i tamo strijeljan.

„Moramo se oduprijeti već na počecima. To počinje s mišljenjem, s govorom“, istaknuo je kardinal. On ne vjeruje da se povijest jednostavno ponavlja, „ali uvijek postoje tendencije da se ide krivim putovima i da se ljudi dijele na različite klase“, upozorio je Marx. Uvijek postoji iskušenje da se ostvari dominacija nad drugim i tako se zakon zamijeni moći (kna; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.