„Kirche in Not“ podupire solarne sustave diljem svijeta

Međunarodna katolička humanitarna organizacija „Kirche in Not“ („Church in Need“ – „Crkva u potrebi“) u svojim se projektima među ostalim oslanja na alternativne oblike energije kao što je energija sunca, izvijestila je 1. svibnja KNA.

Ujedinjeni narodi proglasili su 3. svibnja „Međunarodnim danom sunca“. Time se želi istaknuti potencijal solarne energije. „Kirche in Not“ također ulaže u fotonaponske projekte. Bez toga bi električna energija u nekim zemljama bila nedostupna te ne bi bio moguć rad računala, perilica rublja ili medicinskih uređaja, objavila je organizacija povodom „Međunarodnog dana sunca“ u Münchenu. Nakana je da se objekti osamostale s električnom energijom koju su sami proizvodili i da pritom održavaju svoj rad.

Kako se navodi u priopćenju, humanitarna organizacija financira solarne sustave na krovovima crkvenih škola, samostana i župnih središta, među ostalim u Siriji i Libanonu. Posljednjih godina u tu je svrhu na raspolaganje stavljeno gotovo dva milijuna eura. Solarne sustave imalo je priliku postaviti 37 župa, 24 samostana, 22 škole, sedam sjemeništa i drugih ustanova.

Prema dostupnim informacijama, cijene električne energije u Siriji nedavno su porasle za 500 posto. U Libanonu mnoga kućanstva imaju na raspolaganju struju samo na oko četiri sata dnevno. Javna opskrbna mreža ne pruža ništa više. Mnoga kućanstva stoga moraju posegnuti za generatorima na gorivo. Ali benzin i dizel također su vrlo skupi, osim što loše utječu na okoliš.

Izvještava se da u Siriji struje ima najviše tri sata dnevno, a ponekad je uopće nema danima. Generatori struje tamo jedva da su više dostupni ili ih nude sumnjive tvrtke. Sve to utječe i na crkveni rad u tim zemljama: župe koje imaju pučke kuhinje više ne mogu pripremati hranu koja im je potrebna. Zbog visokih cijena električne energije posebni problemi nastaju u jesenskim i zimskim mjesecima. Crkvena sirotišta, starački domovi, klinike, vrtići i škole mogu tek u ograničenom opsegu raditi bez struje. Zato sada žele više koristiti sunčevu energiju (kna; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.