Papa se susreo s ocem malenog Alana

Papa Franjo susreo se u nedjelju 7. ožujka u Erbilu s ocem Alana Kurdija, sirijskog dječaka kurdske nacionalnosti koji je poginuo u brodolomu na turskoj obali u rujnu 2015. godine i čija je fotografija obišla svijet, potresući savjest mnogih. S njim su život izgubili i majka i brat. Papa je vidno dirnut susretom zagrlio oca čiji bi sin danas imao osam godina.

Papa se ove nedjelje, izvijestio je novinare ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, Matteo Bruni, želio sastati tijekom svog putovanja u Irak, na stadionu Franso Hariri u Erbilu, s Abdullahom Kurdijem, ocem malog Alana, koji je u rujnu 2015. godine poginuo u brodolomu dok je s obitelji pokušavao doći do Europe i čije je tijelo pronađeno na turskoj obali. Zajedno s Alanom u prevrtanju gumenog čamca kojim su plovili život su izgubili i njegova majka Rehana i brat Galib. “Papa se – pojasnio je Bruni – zadržao s njim u dužem razgovoru i uz pomoć tumača slušao o boli oca koji pati zbog gubitka obitelji te je izrazio svoje i Gospodinovo duboko suosjećanje u patnji toga čovjeka. Gospodin Abdullah izrazio je zahvalnost Papi na riječima bliskosti s njegovom i tragedijom svih onih migranata koji traže razumijevanje, mir i sigurnost, ostavljajući svoju zemlju i izlažući pritom pogibelji vlastiti život”. Dječakov otac darovao je papi Franji sliku na kojoj je prikazano beživotno tijelo njegova sina na obali.

U glavi i srcu svih ostaje slika od prije više od pet godina koja prikazuje trogodišnjeg dječaka u crvenoj majici i plavim kratkim hlačama kako leži na plaži. Vraćen morskim valovima koji su mu ugrabili nadu u bolju budućnost. Dramatična fotografija koja potkraj ljeta 2015. potresa savjest na svim kontinentima.

Povijest
Alan i njegova obitelj, Sirijci kurdske nacionalnosti, bili su na malom gumenjaku koji se prevrnuo nedugo nakon napuštanja Bodruma u Turskoj. Na brodu je najmanje dvadeset ljudi koji namjeravaju doći do grčkog otoka Kos koji je udaljen oko 4 kilometra. Noć je 2. rujna 2015. godine. Sljedećeg jutra turske vlasti dobivaju izvještaj o leševima na obali. Onaj Alanov pronalazi barmen koji se nalazi na poslu u hotelu u blizini turske plaže. On, zajedno s drugim čovjekom, povlači leševe na plažu kako bi spriječio da ih valovi odnesu. Sljedeći dan dijete je pokopano s majkom Rehanom i bratom Galibom, malo starijim od njega, također žrtvama brodoloma. Uništena obitelj.

Fotografija
Dijete fotografira turski fotoreporter Nilüfer Demir. Snimak koji Alanova tetka, Tima Kurdi, komentira na sljedeći način: “Nešto je na toj slici. Bog je upalio svjetlo da probudi svijet”. Fotografija obilazi planet, dolazi do svih domova, otvara pogled na bol tolikog broja migranata. Sljedećih mjeseci Alanovo beživotno tijelo koje leži na plaži prikazuju umjetnici sa svih kontinenata kako bi sjećanje ostalo živo.

Franjine riječi
Nekoliko dana kasnije, na molitvi Angelusa u nedjelju 6. rujna 2015. godine, Papa poziva na prihvat izbjeglica:
Suočeni s tragedijom desetaka tisuća izbjeglica koji bježe od smrti zbog rata i gladi, i putuju prema nadi života, Evanđelje nas poziva, traži od nas da budemo “bližnji” najmanjima i napuštenima, da im damo stvarnu nadu. Nije im dovoljno reći da budu hrabri i strpljivi. Kršćanska nada je borbena, s ustrajnošću onih koji putuju prema sigurnom cilju. Zato uoči Jubileja milosrđa upućujem poziv župama, redovničkim zajednicama, samostanima i svetištima diljem Europe da izraze konkretnost evanđelja i prime jednu obitelj izbjeglica. Bit će to konkretna gesta u pripremi za Svetu godinu milosrđa.
Neka svaka župa, svaka redovnička zajednica, svaki samostan, svako svetište u Europi iskaže gostoprimstvo jednoj obitelji, počevši od moje Rimske biskupije.

Poklon FAO-u
Dana 16. listopada 2017., na početku posjeta FAO-u u Rimu, Papa Franjo nakratko zastaje u atriju zgrade u kojoj je postavljena mramorna skulptura s prikazom malenog Alana. Kip, dar Svetog Oca FAO-u, djelo je izrađeno iz bijelog kararskog mramora umjetnika iz Trentina Luigija Prevedela, a prikazuje beživotno sirijsko dijete na plaži pored kojega je anđeo u gorkom plaču (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.