Uz blagoslov Pape: redovnice žive u lunaparku

U Rimu dvije redovnice žive u zabavnom parku Lido di Ostia više od deset godina i vode dvije kabine za igre. Također se brinu za siromašne ljude u okolici i podupiru transseksualne prostitutke – uz blagoslov pape Franje.

Viale Papa Francesco počinje između dvije limene šupe. Iza željeznih vrata „papinska“ šljunčana staza vodi pored starih građevinskih prikolica, koje su tijekom godina sve više pretvarane u manje stambene objekte. Ovdje živi dvanaest obitelji zabavljača iz malog zabavnog parka u Lido di Ostia, predgrađu Rima na samoj obali Sredozemnog mora. Ovdje također žive Isusove male sestre Geneviève i Anna Amelia u dvije stare karavane – već oko 13 godina. One i showmeni ovdje su jedna velika obitelj, kažu žene koje desetljećima žive na sajmovima. Godine 2015. papa Franjo je iznenada posjetio zabavni park i neobični dom sestara. Otuda je ulica i dobila ime.

Francuskinja Geneviève i Talijanka Anna Amelia su članice Isusovih malih sestara. Red je inspiriran francuskim pustinjakom Charlesom de Foucauldom (1858.-1916.). Za razliku od drugih zajednica, ove sestre ne žive u samostanskim zgradama, već često u nereligioznom okruženju. Uglavnom zarađuju kao obične radnice, primjerice u tvornicama ili uslužnim poduzećima, rade na pokretnim trakama ili kao čistačice.

U Njemačkoj su sestre do prošle godine živjele u kamp kućici na Tempelhofer Feldu u Berlinu i tražile kontakt s beskućnicima. U Halle an der Saale, sestre žive u montažnoj zgradi na periferiji grada, u Frankfurtu na Majni u četvrti s mnogo mladih obitelji različitih nacija. A u Rimu u lunaparku među zabavljačima, a čak se i same time bave.

Prihod od lutrije pomaže sestrama za život
Geneviève i Anna Amelia vode dvije kabine: usta velikog klauna i lika iz japanske mange treba pogoditi lopticom, osam bacanja košta 2 eura. Svatko osvaja nagradu na jednom plavo-zelenom čeličnom lutrijskom kotaču. Uz šarenu kutiju s pijeskom vise jaslice, kroz dugu leti golub mira, a na pultu stoje košare s figurama od terakote. Sestre ih prodaju po niskim cijenama. Novac koji zarade je za njihovu egzistenciju.

Većinu dana sestre podižu pult svojih štandova u ritmu popodnevnog sajma. Ujutro obavljaju svoje dnevne poslove, mole, idu na misu, obavljaju poslove ili čiste svoje prikolice. Dva vozila duga oko osam metara i široka 2,5 metra stara su dobrih 50 godina. Anna Amelia živi u automobilu s lijeve strane, koji je ujedno i njezina ostava. Geneviève ima uski krevet u drugom autu – koristi se kao polica tijekom dana. Prostor je ograničen i zato što su sestre oko trećine životnog prostora odvojile za malu kapelicu. Prije gotovo osam godina ovdje je molio i Papa.

Franjine fotografije mogu se pronaći u nekim dijelovima tog skromnog imanja. Sestra Geneviève i Papa poznaju se iz Argentine, gdje je trenutni poglavar Crkve nekoć bio nadbiskup Buenos Airesa. Nakon njegova izbora za Papu, njih su se dvoje ponovno susreli u Rimu i ostali u kontaktu. Francuska je sestra, zajedno sa župnikom iz tog područja, stupila u kontakt s Vatikanom kada je pandemija korona mnoge ljude u susjedstvu lišila sredstava za egzistenciju, a ne samo zabavljače.

Pogođene su bile i transseksualne prostitutke koje više nisu zarađivale i trebale su podršku. Vatikan je tada pomogao, a ljudi su htjeli zahvaliti Papi. Od tada se skupine trans žena redovito sastaju s poglavarom Crkve na rubovima tjedne opće audijencije u Vatikanu. Sestra Geneviève kaže da je bilo i kritika zbog njezinih otvorenih ruku. Ali to je bilo na početku njezina rada i to davno.

Sestra Geneviève nedavno je napunila 80 godina. Na susretu u Vatikanu Franjo im je otpjevao serenadu i podijelio tortu. No, sestre su potom slavile i u lunaparku s dobrih 100 uzvanika: uz sajam između dječjih rođendana, automobilčića i vrtuljaka. Zabavu je organizirala njezina obitelj showmena.

Najvažnija stvar u životu je imati radost i dijeliti je, kaže Geneviève. I nakon više od desetljeća u lunaparku, ona i dalje voli svoj posao i život. „Ovo je moj dom, ovdje bih htjela umrijeti. Ali onaj gore ipak ima riječ“, kaže Isusova mala sestra, smiješeći se i pokazujući prstom u nebo (kna; kta; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.