Župnici za Sinodu

Susret u organizaciji Generalnog tajništva Sinode i Dikasterija za kler, zajedno s Dikasterijima za evangelizaciju i Istočnim Crkvama održat će se u Rimu od 28. travnja do 2. svibnja ove godine. Stručnjaci koji prate rad su mons. Pablo Virgilio David (Filipini), Benedict Ndubueze Ejeh (Nigeria), Tomáš Halík (Češka), Gilles Routhier (Kanada) i María Lía Zervino (Argentina).

Tri stotine župnika određenih od biskupskih konferencija i Istočnih Katoličkih Crkava sudjelovat će na svjetskom susretu slušanja, molitve i razlučivanja u Vatikanu. „Župnici za Sinodu. Međunarodni susret“ naziv je ovoga događaja koji ima za cilj osluškivati ​​i obogatiti iskustva u kojima prezbiteri žive u svojim mjesnim Crkvama te im pružiti priliku da iskuse dinamiku sinodalnog hoda i rada na sveopćoj razini. Susret će se održati od nedjelje 28. travnja do četvrtka 2. svibnja 2024. u Fraterna Domus u Sacrofanu, blizu Rima. U četvrtak 2. svibnja Sveti Otac će primiti sudionike susreta u audijenciju.

Inicijativa je odgovor na naznaku koju su izrazili sudionici Prvog zasjedanja XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode (4. – 29. listopada 2023.) koji su u Sažetom izvješću prepoznali potrebu „razvijanja metoda za aktivnije uključivanje đakona, prezbitera i biskupa u sinodskom procesu tijekom sljedeće godine. Sinodalna Crkva ne može bez njihovih glasova, njihovih iskustava i njihova doprinosa.“ Susret će zahtijevati aktivno uključivanje sudionika u zajedničkom radu, radionicama o pastoralnim prijedlozima, dijalogu sa stručnjacima, liturgijskim slavljima…

Broj sudionika određen je prema kriteriju sličnom onom koji se koristi za izbor članova Sinodalnog sabora. Za Crkvu latinskog obreda – prema broju članova biskupske konferencije: po 1 predstavnik biskupskih konferencija s najviše 25 članova; 2 predstavnika biskupskih konferencija koje imaju od 26 do 50 članova; 3 predstavnika biskupskih konferencija koje imaju od 51 do 100 članova; 4 za biskupske konferencije s preko 100 članova. Tako će iz Njemačke sudjelovati trojica: Johannes Schaan (Stralsund/Erzbistum Berlin), Jochen Thull (Brühl/Erzbistum Köln) i Bernhard Waltner (Kaufbeuren/Bistum Augsburg), a iz BiH jedan župnik: Marko Tomić. Nadalje, po jedan župnik za svaki kontinent predstavlja crkvene jurisdikcije bez biskupske konferencije. Za Istočne Katoličke Crkve: 1 predstavnik za svaku biskupsku sinodu ili vijeće hijerarhija Istočnih Katoličkih Crkava s najviše 25 članova; po 2 predstavnika za svaku sinodu ili vijeće koje ima od 26 do 50 članova; 3 predstavnika za svaku sinodu ili vijeće s više od 50 članova.

Stručnjaci koji prate rad su mons. Pablo Virgilio David (Filipini), Benedict Ndubueze Ejeh (Nigeria), mons. Tomáš Halík (Češka), Gilles Routhier (Kanada) i María Lía Zervino (Argentina).

Biskupske konferencije i Istočne Katoličke Crkve zamoljene su da pri izboru sudionika, koliko je to moguće, uzmu u obzir sljedeće kriterije: da daju prednost župnicima koji imaju značajno iskustvo u perspektivi sinodalne Crkve; favoriziraju određenu raznolikost pastoralnih konteksta podrijetla (ruralno, urbano okruženje, specifični socio-kulturni konteksti itd.). Rezultati susreta pridonijet će izradi Instrumentum laboris, radnoga dokumenta za drugo zasjedanje Sinodalne skupštine u listopadu 2024. godine, prenosi „Vatican News“. Program se može pogledati OVDJE (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.