14 njemačkih biskupija zamjenjuje crkvene novine novim časopisom

Riječ je o najvećem projektu suradnje crkvenih medija u novijoj njemačkoj povijesti: 14 katoličkih izdavača od Uskrsa 2024. izdavat će novi časopis. Biskupije su to najavile u srijedu 9. kolovoza.

Časopis bi trebao izlaziti svaka dva tjedna i zamijeniti dosadašnje tjedne biskupijske novine. Prema objavi, partneri žele smanjiti troškove, a u isto vrijeme nastaviti nuditi dobar sadržaj svojim trenutno oko 85 tisuća kupaca koji plaćaju visokokvalitetni proizvod. Naklada crkvenog tiska diljem svijeta desetljećima pada.

U suradnju su uključene nadbiskupije i biskupije Berlin, Dresden-Meissen, Erfurt, Fulda, Görlitz, Hamburg, Hildesheim, Limburg, Magdeburg, Mainz, München i Freising, Osnabrück, Paderborn i Würzburg. U Njemačkoj postoji ukupno 27 (nad)biskupija.

Nema jedinstvenog naslova
Dogovoreno je zajedničko tiskanje časopisa u Paderbornu, zajednički urednički sustav i zajednička produkcija nacionalnog sadržaja u središnjoj redakciji u Osnabrücku. S 32 stranice, to bi trebalo činiti otprilike polovicu ukupnog volumena. Regionalni urednici tada bi svoje snage mogli koncentrirati na lokalne i regionalne sadržaje, navodi se. To bi također oslobodilo kapacitete za više digitalnih ponuda. Partneri se još nisu dogovorili oko jedinstvenog naslova.

Direktor minhenske medijske kuće Sankt Michaelsbund Stefan Eß rekao je za Katholische Nachrichten-Agentur (KNA) da je suradnja isprva bila dogovorena na tri godine. Ali postoji “jasna vizija da će se stvari nastaviti i da će se s vremenom dodati još partnera”.

Sadržajno, navodi se u priopćenju, zajednički žele “djelovati na konstruktivnom kvalitetnom novinarstvu koje se bavi problemima današnjice te ima za cilj izgradnju mostova”. Novi će časopis ponuditi “poticaje za život u vjeri” i potaknuti ljude na aktivno oblikovanje budućnosti (kna; vatican news; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.