o nama

Fratellanza nastoji biti istinoljubiva, evanđeoska, crkvena i besplatna. Iz perspektive katoličanstva otvorenog prema svijetu, bavimo se važnim društvenim, vjerskim i kulturnim temama. Za stranicu piše i prevodi nekoliko teologinja i teologa te drugih suradnica i suradnika. Pokrenuta je u veljači 2019. godine, na inicijativu Vikice Vujice (†8.V.2020.) i Branka Jurića, s nakanom da se i na ovaj način ostvaruje poziv teologa da traže nove putove za produbljivanje i inkulturiranje evanđelja. Autorski tekstovi zalažu se za provođenje poticaja Drugog vatikanskog koncila, a time i za teologiju koja prvu rečenicu iz Gaudium et spes shvaća kao polazište cjelokupnog crkvenog djelovanja.

Sadržaji na portalu također trebaju biti u skladu s Etičkim kodeksom za medije u svjetlu Dokumenta o ljudskom bratstvu (vidi ovdje). Nakana je prevoditi tekstove različitih autor(ic)a koji potiču na razmišljanje, s ciljem da ova stranica – promatrana zajedno s već postojećim sadržajima na hrvatskom jeziku – nastavi biti mali doprinos dijalogu i stvaranju nešto šire slike Crkve i evanđelja. Cilj je također da iskrena vjera ne stagnira i ne bude pasivna, nego da raste i sazrijeva, promičući tako odgovornost svake osobe za mir i pravdu u Crkvi i društvu.

Tradicija, izvor vjere, ili raste ili se gasi, ona nije “natražnjaštvo”. Poziv teologa je da uvijek riskira i da ide dalje. […] Vjera koja nas ne stavlja u krizu je vjera u krizi. Kao što je vjera koja ne čini da rastemo vjera koja mora rasti.

Papa Franjo

Mišljenja iznesena u različitim tekstovima osobni su stavovi njihovih autor(ic)a i ne odražavaju nužno stav ovog portala, odnosno njegovih suradnica i suradnika. Glede prevedenih tekstova, čitatelji(ca)ma se skreće pozornost na agencije ili portale gdje su tekstovi izvorno objavljeni (npr. Vatican News, KNA, La Croix, Feinschwarz, Donne Chiesa Mondo – L’Osservatore Romano, Avvenire, NC Reporter, Agensir, Il sismografo, Responder, The Tablet, America Magazine, Katholisch, Commonweal Magazine, Settimananews, Vida Nueva, Religión Digital…). Ni autorski sadržaji ni prijevodi ne smiju se koristiti i prenositi bez upita i navođenja izvora.