’48 sati pepela i dima’ u Ahmićima: Trideset godina od ubojstva 116 bošnjačkih civila

Na današnji dan prije 30 godina, u zločinačkoj akciji HVO-a, ubijeno je 116 Bošnjaka u mjestu Ahmići. U akciji kodnog naziva “48 sati pepela i dima” najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba, a najstarija 82-godišnja starica. Imamo li empatije i pijeteta prema stradanjima drugih?

Među ubijenima je bilo jedanaestero djece i 32 žene. Simbol stradanja Ahmića, mjesta kod Viteza, je bila i u potpunosti srušena džamija, čije su fotografije obišle svjetsku javnost. Tog 16. travnja 1993. godine pripadnici HVO-a Jokeri i Maturice napali su Ahmiće nakon ezana za sabah-namaz.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bili zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora. Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do deset godina zatvora za sudjelovanje u masakrima, ali su novom presudom 2001. oslobođeni optužbi. Dario Kordić, koji je u austrijskom zatvoru izdržavao 25-godišnju kaznu zbog zločina u centralnoj Bosni, a naročito zbog zločina u Ahmićima 16. travnja 1993. godine oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne. Kasnije je završio teologiju na KBF-u u Zagrebu. Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a Jokeri, bosanskog Hrvata, Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na osam godina zatvora, a nakon odležanih dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen na devet godina zatvora.

U Trusini kod Konjica danas se obilježava 30. godina od ubojstva 22 Hrvata

Istoga dana, 16. travnja 2023. u selu Trusina kod Konjica obilježava se 30 godina od ubojstva 22 Hrvata, koje su u zločinačkoj akciji počinili pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine. Vojna jedinica “Zulfikar” pri Armiji Republike Bosne i Hercegovine je prije 30 godina ubila 22 mještana hrvatske nacionalnosti u selu Trusina. Najmlađa žrtva Davor Krešo je imao 19 godina, a najstarija Kata Drljo je imala 75 godina.

Sud Bosne i Hercegovine je za zločine u ovom selu osudio pet osoba na ukupno 55 i po godina zatvora. Nihada Bojadžića je osuđen na 15 godina zatvora, Edina Džeku na 13, Nedžada Hodžića na 12, Mensura Memića na deset i Rasemu Handanović na pet i pol godina zatvora. Suđenje protiv komandanta jedinice Zulfikar, Zulfikara Ališpage nalazi se od 2018. godine u stanju mirovanja zbog zdravstvenog stanja optuženog (klix.ba; klix.ba; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.