Astrid Lobo: Papa kaže da je šovinizam za krizu okrivljivati pokrete za ljudska prava žena

Fotografija: Papa Franjo i žene, arhiv

Astrid Lobo Gajiwala

Porota još uvijek vijeća kakav je zapravo stav Pape Franje o ulozi žena u društvu i Crkvi. Je li on stvarno na strani žena, pitanje je koje visi u zraku. Osobno mislim kako je Papa na dobrom putu. Ne stoga što je učinio neke epohalne promjene koje bi koristile ženama, jer i nije, nego, jer ga njegov unutarnji kompas vodi u tom smjeru. Osjetljiv je na podređenost žena, kako u Crkvi, tako i u društvu. Oštro to osuđuje. Već u prvoj godini pontifikata, tijekom obraćanja Vijeću za laike na simpoziju o Mulieris Dignitatem podijelio je svoje stavove: “zaboli me kada vidim da se uloga žena u Crkvi ili nekim crkvenim organizacijama namjesto služenja svodi na sluganstvo”.

Tri godine kasnije, otišao je korak dalje, pa na susretu Međunarodne unije vrhovnih poglavarica poručuje redovnicama: “ukoliko vaše poglavarice od vas traže nešto što nalikuje na sluganstvo, nešto što nije služenje, imajte hrabrosti, recite im ne”.

U Amoris Laetitia uhvatio se u koštac sa poimanjem “muške glave obitelji”. Odbacuje svaki oblik podređenosti na temelju spola, uključujući i interpretacije koje zlorabe Pavlov poticaj ženama da budu podređene svojim muževima (Ef 5,22). Zapravo, ide tako daleko, da proziva i sam čin bračnoga silovanja (AL 154). Samo se nadam da ga slušaju ovi naši katolici i pastiri u Indiji. Indija je jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja se opire kriminaliziranju čina bračnoga silovanja, zbog kulturoloških uvjerenja. U nas se vjeruje, ako bi se muškarcu uskratila “njegova prava u braku” a ženama dalo pravo da kažu ne “svojemu vlasniku i gospodaru“, kako bi to moglo razoriti sam institut braka. 

U veljači 2015. Papa je pred članovima Papinskoga vijeća za kulturu učinio dodatni iskorak, pozvao je na vidljiviju i utjecajniju prisutnost žena u zajednicama, potkrijepivši to riječima: “vidjeli bismo tada mnoge žene uključene u pastoralne aktivnosti, okružene pojedincima, grupama, obiteljima, isto tako vidjeli bismo žene angažirane u teološkom promišljanju”. Izjava je pokrenula žamor u Crkvi. Nije spomenuo uključenost žena u donošenje odluka, ali jest, tijekom tog istog govora, izrazio jaku želju i molbu za promoviranjem uloge žena u javnom životu, i to na pozicijama gdje se donose najvažnije odluke. Ova je dvosmislenost otvorila vrata mnogim spekulacijama, poput onih na što je sve Papa mislio i što je predložio da se s riječi prijeđe i na djela. Šansa za to (da se sa riječi prijeđe na djela) je propuštena na Sinodi o obitelji, na koju su bile pozvane žene, trideset njih, ali kao slušateljice, bez prava glasa. 

Neke od rasprava usmjerile su pažnju na Papinu izjavu isusovcu Antoniu Spadaru kako treba “ustrajno raditi na razvijanju istinske teologije žena”. Treba li se na nju, teologiju žena, gledati kao na suprotnost teologiji muškaraca? Ili je on to implicirao kako je postojeća teologija zapravo muška teologija? Ili je ipak mislio na teologiju kojom se bave žene? 

Tijekom tjedne audijencije u 2015. godini, osvrnuo se na trenutnu “krizu braka” riječima kako “svaki pokušaj da se za trenutnu krizu okrive pokreti za ženska ljudska prava i emancipacija žena, nije ništa drugo doli šovinizam koji želi kontrolirati žene”. Tijekom te audijencije još je potaknuo okupljene da zahtijevaju istu onu radikalnu jednakost koju kršćanstvo nalaže između supružnika. 

U Amoris Laetitia snažno naglašava kako u ženskom pokretu vidi djelovanje Duha za jasnije priznanje dostojanstva i prava žena (AL 54).

Franjin osobni rječnik o ženama sada uključuje riječi poput: reciprocitet (AL 54) i izraze poput: jednaka plaća za jednak rad (Opća audijencija, 29. travnja 2015). Spominje i slobodu izbora (AL 33) koja uključuje potrebu da se ženama omogući da ne ostanu same u nošenju tereta odluke između obitelji i snažnije, djelotvorne prisutnosti u javnom životu i životu Crkve (fratellanza.net).

Izvor: A Pope Francis Lexicon (ur. Cindy Wooden – Joshua McElwee, 2018., str. 190-191.)

Astrid Lobo Gajiwala indijska je katolička feministička teologinja, doktorica medicine, novinarka, u Indiji otvorila i vodi prvu Banku tkiva, njen muž je hinduist.

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.