Martin McKeever: Je li populizam ideologija?

Foto: KNA, ilustracija

Martin McKeever, CSsR

U sve brojnijoj literaturi na tu temu vodi se rasprava o tome je li populizam ideologija. Razni autori odbacuju upotrebu ovog izraza za opisivanje populizma jer se, za razliku od liberalizma ili socijalizma, ovaj politički i društveni trend ne temelji na artikuliranoj teoriji ili doktrini. Ta razlika zasigurno postoji, ali po mom mišljenju ideološki elementi evidentni u populizmu toliko su jaki da ga se može smatrati ideologijom, barem sui generis.

Kao argument, uzmimo djelotvornu definiciju ideologije i pokušajmo je primijeniti na populizam. Ideologija se može shvatiti kao uporaba određenih ideja, na reduktivan način, od strane skupine, s vlastitim interesima, a koja dolazi do izražaja u projektu, često političke naravi.

Primjenjujući ovu definiciju na populizam, lako možemo identificirati sve ove elemente. Dvije ključne ideje o kojima je riječ su “narod” i “suverenitet” … zapravo se populizam može shvatiti kao poseban način razumijevanja odnosa između naroda i suvereniteta. Reduktivni element u populizmu je način na koji dio naroda treba da bude narod … establišment, elita ili drugi koji se razlikuju u mišljenju nisu prepoznati kao dio naroda. Dotična skupina su politički vođe i aktivisti koji promiču ovu viziju. Njihovi se interesi mogu ticati određenih pitanja poput migracija, ali općenito se sastoje od potrage za političkom moći. Projektom se želi vladati, a cijelo vrijeme se negira da je ova stranka ili pokret dio establišmenta.

Ako se ovo obrazloženje čini previše apstraktnim, moguće ga je konkretizirati primjenom ne na pojam “populizam”, već na širok spektar specifičnih vođa i pokreta od Donalda Trumpa do Pabla Iglesiasa i natrag. (Većina populističkih pokreta ima tendenciju biti s političke desnice, ali postoje iznimke od ovog pravila). Iako se ishodišta populizma mogu pratiti još od 19. stoljeća, prilično je nevjerojatno koliko je populizam postao sveprisutan na svjetskoj političkoj razini u posljednjem desetljeću. U dva sljedeća teksta pokušat ću pojasniti zašto je to tako te zašto populizam, budući da nastoji potkopati demokraciju, predstavlja glavno moralno pitanje (alfonsiana.org; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.