Treba li sakrament potvrde primiti prije punoljetnosti?

Sakrament potvrde, kako mu samo ime kaže, treba biti “potvrda”, odnosno svjesno i slobodno prihvaćanje dara vjere u Krista koju su u naše ime ispovjedili naši roditelji kada su nas kao djecu dali krstiti. Ojačani Duhom Svetim trebamo još više svjedočiti vjeru. Zašto u praksi to nije tako? Jesu li u pitanju komoditeti župnika, katehista i biskupa ili jednostavno želja da se zadrži “status quo”?

Za razliku od mnogih drugih njemačkih biskupija, biskupija Passau predstavila je model „Potvrda sa 16“ (i više). Biskup Passaua Stefan Oster smatra to “zahtjevnijim i poštenijim” za mlade katolike, jer raširena praksa podjele sakramenta dvanaestogodišnjacima u većini slučajeva ne odgovara temeljnim zaključcima Drugog vatikanskog koncila (1962.-1965.), a i dobna granica psiho-fizičko-duhovne zrelosti odavno se pomjerila prema gore.

Ovaj njemački biskup, koji je pri DBK zadužen za mlade, o ovoj temi pisao je u zadnjem broju časopisa Herder Korrespoenz. Oster ističe da, prema njegovom iskustvu, u ogromnoj većini slučajeva podjele sakramenta potvrde za mnoge od prisutnih “taj dan je možda jedan od rijetkih posjeta crkvi nakon mnogo godina i vjerojatno posljednji za dobar dio godina koje slijede”. Većina onih koji su sudjelovali jedva da su išta razumjeli ili osjetili od onoga što se događalo na krizmi. S druge strane, Koncil naglašava da su primatelji sakramenta potvrde “još više povezani s Crkvom, obogaćeni su posebnom snagom Duha Svetoga i na taj su način još više dužni širiti i braniti vjeru riječima i djelima, kao istinski svjedoci Krista” (LG, 11).

Biskup u tekstu objašnjava promjene koje je započeo u biskupiji Passau, a koje su uslijedile nakon duge rasprave u raznim odborima, te konačno uvedene u praksu u proljeće ove godine. Priprema za krizmu sadrži tri faze počevši od devete do jedanaeste godine, a tek u trećoj fazi od 15. godine priprema – za one koji žele primiti potvrdu – postaje obavezna. Mladi bi trebali potpuno slobodno odlučivati žele li primiti potvrdu, ali nakon toga preuzeti odgovornost.

Ne bi se smjelo raditi o “regrutiranju”

Oster piše da se u biti “ne bi smjelo raditi o regrutiranju” ili održavanju normalnog djelovanja Crkve, odnosno mentaliteta “uvijek je bilo tako”. Veliki dio Crkve mladima se danas čini nerazumljiv, dosadan ili čak odvratan. Cilj, stoga, mora biti predstaviti im osobu Isusa Krista koji oduševljava i jača vjeru. To uključuje iskustvo “da je moguće živjeti u povezanosti s Kristom”. Postoji stalna potreba za učenjem iz današnjih mišljenja, jezika, radosti, potreba i izazova mladih, “prije nego što zajedno s njima otkrijemo Evanđelje”, smatra biskup.

Prijevod: Fratellanza umana (13.10.2019.)

Autorski sadržaji i prijevodi na Fratellanza umana su vlasništvo stranice i autora. Isti se mogu slobodno prenositi na druge medije samo ako su autori potpisani i pored njihova imena vidljivo stoji Fratellanza umana s linkom na originalni tekst.

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.