Papa: Milijuni pothranjenih i milijuni pretilih – mijenjati stil života!

Neravnoteža je preočita da bismo ostali ravnodušni. Hrana prestaje biti sredstvo za preživljavanje te postaje sredstvo osobnog uništenja

S jedne strane 820 milijuna pothranjenih muškaraca, žena i djece. S druge strane 700 milijuna osoba s prekomjernom težinom, koje su žrtve pogrešnih prehrambenih navika.

Na Svjetski dan hrane, 16. listopada, Papa Franjo je ukazao na paradoks da u nekim dijelovima svijeta ljudi pate od pothranjenosti, dok je u drugim sve više pretilih: “Hrana prestaje biti sredstvo za preživljavanje te postaje sredstvo osobnog uništenja”, poručio je Papa u tekstu upućenom Svjetskoj organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO), gdje između ostalog ističe da postoji “iskrivljen odnos prema hrani” za što je okrivio mentalitet svjetske ekonomije stjecanja profita pod svaku cijenu.

Istaknuo je da iako je pretilost nekada predstavljala problem uglavnom razvijenog svijeta, no da ona sada sve češće pogađa i siromašne zemlje, što dovodi do povećanja broja slučajeva dijabetesa, srčanih oboljenja, pa čak i poremećaja prehrane poput anoreksije i bulimije.

“Protiv prehrambenih poremećaja može se boriti jedino usvajanjem životnih stilova nadahnutih zahvalnošću za darove koje smo primili i usvajanjem duha odmjerenosti, umjerenosti, apstinencije, samokontrole i solidarnosti”, poručio je Rimski biskup.

Kako bi se postigla pravednost i društvena jednakost, a izbjegao individualizam i egocentrizam, na prvom mjestu treba biti obitelj. Iz tog razloga, FAO je posebnu pozornost posvetila zaštiti seoske obitelji i promicanju obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. “U obiteljskom okruženju, zahvaljujući ženskom i majčinskom senzibilitetu, čovjek uči uživati ​​u plodovima zemlje bez da joj naudi i otkriti najbolje načine za širenje životnih stilova koji poštuju osobno i kolektivno dobro”, kaže Franjo.

“Kad se ljudska osoba postavi na pravo mjesto, tada će operacije i programi humanitarne pomoći imati veći utjecaj i dati željene rezultate. Ne možemo zaboraviti da je ono što nakupljamo zapravo krađa kruha sa stola siromašnih” – zaključio je.

Prijevod: Fratellanza umana (16.10.2019.)

Autorski sadržaji i prijevodi na Fratellanza umana su vlasništvo stranice i autora. Isti se mogu slobodno prenositi na druge medije samo ako su autori potpisani i pored njihova imena vidljivo stoji Fratellanza umana s linkom na originalni tekst.

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.