David Sassoli: Enciklike Pape Franje citiraju svi u EU parlamentu

Misom koja se jutros slavila u Vatikanu, tajnik za odnose s državama Paul Richard Gallagher zaključio je inicijativu Iter Europaeum, projekt 27 veleposlanstva država Europske unije s ciljem jačanja veza između zemalja članica i Svete Stolice. Na misi je sudjelovao i predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli koji je potom održao prigodni govor.

Europa protagonistica koja štiti čovjeka, dragocjena referentna točka za cijelo čovječanstvo. Nadbiskup Paul Richard Gallagher, tajnik Svete Stolice za odnose s državama, zaključujući svoju homiliju na misi u Campo Santo Teutonico u Vatikanu, navodi riječi Pape Franje u Europskom parlamentu, 25. studenoga 2014. godine.

Ovom proslavom zatvara se Iter Europaeum, inicijativa izaslanstva Europske unije, u suradnji s veleposlanstvima država članica EU-a akreditiranima pri Svetoj Stolici. Inicijativa je nastala povodom proslave 50 godina odnosa Europske unije i Svete Stolice, a obilježena je misama, koncertima te razgledanjima rimskih crkvi i bazilika, koje su države odabrale kao posebno indikativne za svoju povijest.

Vrijeme za druge

Početak odnosa između Svete Stolice i Europske unije isprepleten je – podsjeća nadbiskup Gallagher – s njegovim studijima za svećeništvo. “Oboje smo na hodočašću – kaže nadbiskup – i na njemu smo od tada. I Rim i Vatikan bili su referentne točke za putovanje, koje bi uvijek bilo nepredvidljivo”.

Hodočašće je egzistencijalna paradigma današnjice, no prije svega vremena koje treba dijeliti s drugima. Često se radi u prekretnici u životu, u trenutku kada ti okolnosti iznenađujuće dadnu više slobodnog vremena, odmora, između poslova, vremena za prevladavanje tuge i tragedije, vremena za gubljenje vremena i razmišljanje. Čvrsto vjerujem da je vrijeme najdragocjeniji dar koji s ljubavlju možemo podijeliti s drugima, a prije svega s Drugim.

Nikad obeshrabreni

Prisjećajući se engleskog pisca Johna Bunyana, Gallagher podsjeća da je hodočašće alegorija životnog putovanja u kojem “više nema malodušja”. Tajnik za odnose s državama potvrđuje da je Bunyan nadahnut Poslanicom Hebrejima, koja govori o “strancima i hodočasnicima na zemlji”.

Na našem zemaljskom hodočašću ni mi se ne smijemo obeshrabriti, ali ova dobra namjera zahtijeva motivaciju, viziju i, na koncu, vjeru.

“Ustani i hodi”: ne pesimizmu

Nadbiskup se zatim zadržao na današnjem Evanđelju, na Isusovu iscjeljenju Jairove kćeri i žene s obilnim krvarenjem. Isus je, kaže Gallagher, “kao i uvijek u pokretu, hodočasnik poput mnogih drugih”. Bolesna žena kao i očajni otac krenuli su na put Gospodinu koji ih potiče na vjeru. “Moramo znati gdje smo – naglašava nadbiskup – kakvo je zapravo naše stanje, polazište i koliki smo napredak postigli”. Iako smo “uplašeni i zabrinuti“, moramo pribjeći svojim duhovnim resursima, ne bojeći se, nego imati vjeru.

U trenutku poput ovog to nije mala stvar. Moramo se obvezati/truditi, biti agenti/nositelji hrabrosti na svakom koraku, bez malodušja i pesimizma, već oživljavajući naše institucije, naša nastojanja, razmjene i projekte.

Ustani i hodi. Od Papina poticaja Europi, Gallagher podsjeća na važnost “napuštanja ideje o strašljivoj i povijenoj Europi kako bi se pobudila i promovirala Europa protagonistkinja, nositeljica znanosti, umjetnosti, glazbe, ljudskih vrednota, kao i vjere”.

David Sassoli: Papine enciklike Laudati si i Fratelli tutti često citiraju svi u EU parlamentu

U prigodnom govoru predsjednik parlamenta Europske unije izrazio je radost što se misa za Europsku uniju i ovaj susret održava upravo u vatikanskom zavodu Campo Santo Teutonico, koji svoj nastanak veže uz Karla Velikoga, jednako kao i ideja ujedinjene Europe.

Govoreći o zajedništvu, bratstvu, personalističkom pristupu, solidarnosti, ekološkim i brojnim drugim izazovima Europske unije, spomenuo je kako u tome osjeća ohrabrenje Pape Franje, osobito glede zaštite najranjivijih. “Papine enciklike Laudati si i Fratelli tutti često citiraju svi koji interveniraju u EU parlamentu”, kazao je između ostaloga Sassoli.

Na audijenciji s Papom Franjom: Europski oporavak bit će uspješan samo ako dovede do smanjenja nejednakosti

Papa Franjo primio je dan ranije, u subotu 26. lipnja, predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija u privatnu audijenciju, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice. Razgovor je bio “usmjeren na zaštitu najslabijih i najranjivijih: ljudska prava su mjerilo svih stvari. Europski oporavak bit će uspješan samo ako dovede do smanjenja nejednakosti“.

Sassoli se također susreo s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom i tajnikom za odnose s državama pri Državnom tajništvu nadbiskupom Gallagherom. Europski parlament je izvijestio da su razgovarali o mnogim poteškoćama na međunarodnoj i europskoj razini, uključujući situaciju na Sredozemlju, u Africi, na zapadnom Balkanu te o pristupnom procesu i istočnim susjedima. “Posebna pozornost pridana je europskim naporima da cjepivo bude dostupno u afričkim zemljama s niskim prihodima“ (vatican news; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.