Akademski djelatnici iz cijelog svijeta izražavaju solidarnost s narodom Čilea

Više od 2300 akademskih djelatnika iz cijelog svijeta potpisali su izjavu solidarnosti s narodom Čilea koji se ovih dana bori za socijalna prava zbog konstantnih povećavanja razlika između enormno bogate manjine i sve siromašnije većine stanovništva. U njihovom apelu solidarnosti poručuju:

“Kao akademici koji rade u nekoliko regija širom svijeta, svjedoci smo posljednjeg vala prosvjeda koji se održavaju u Čileu. Čile je jedna od zemalja s najvećim društvenim razlikama na svijetu, a prošlog tjedna cijena javnog prijevoza dovela je do masovnih demonstracija širom zemlje. Osim toga, narod u Čileu sada traži i povećanje svojih mirovinskih prihoda, mjesečne minimalne plaće, smanjenje broja članova parlamenta i njihovih primanja. Ovaj široki društveni pokret većim dijelom uključuje mirne i kreativne demonstracije, a samo manji dio je uključen u nasilne akcije. 

Nažalost, svjedoci smo snažne represije kojom je čileanska vlada odgovorila na prosvjede. Policijski službenici nasilno su potisnuti one koji su bili uključeni u prosvjede, a u represivnim akcijama države uljučena je i vojska. To se odnosi i na proglašavanje izvanrednog stanja i policijskog sata koji ograničava ljudsko pravo na slobodu kretanja od večeri do jutra. Tijekom izvanrednog stanja nekoliko je osoba teško ozlijeđeno ili pritvoreno.

U ovim satima, kao što smo to činili i u drugim trenucima povijesti, izražavamo svoju potpunu solidarnost s čileanskim narodom i zahtijevamo od predsjednika Sebastiana Piñere potpuno uklanjanje vojnih snaga s ulica, ukidanje policijskog sata, obnavljanje demokracije i zaustavljanje kršenja ljudskih prava nasiljem od strane države.

Kao akademici i građani iz različitih zemalja koji su posvećeni zaštiti ljudskih prava i demokracije, stojimo pred milionima ljudi koji se bore za bolji život”.

Među akademskim djelatnicima koji su potpisali ovu izjavu stoje i brojna imena teologa, te profesora na različitim papinskim sveučilištima. Izjava se može potpisati na ovom linku.

Prijevod: Fratellanza umana (25.10.2019.)

Autorski sadržaji i prijevodi na Fratellanza umana su vlasništvo stranice i autora. Isti se mogu slobodno prenositi na druge medije samo ako su autori potpisani i pored njihova imena vidljivo stoji Fratellanza umana s linkom na originalni tekst.

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.