Katolička udruga poziva da i žene imaju pravo glasa na nadolazećoj biskupskoj sinodi

“Pravo glasa na biskupskoj sinodi ne smije ovisiti o spolu ili ređenju”: Katolička njemačka federacija žena postavlja zahtjeve Papi Franji i Vatikanu glede nadolazeće globalne crkvene sinode.

Katolička njemačka federacija žena (Der Katholische Deutsche Frauenbund, KDFB) zahtijeva pravo glasa žena tijekom svjetske biskupske sinode koju je sazvao Papa Franjo. Savezna skupština ove udruge izjasnila se za ravnopravno sudjelovanje žena u trogodišnjem sinodalnom procesu, koji bi službeno trebao započeti na jesen. Sinoda nosi naslov “Za sinodalnu Crkvu: zajednica, sudjelovanje i poslanje”.

“Apsurdno je i više neprihvatljivo” da su žene u Katoličkoj crkvi isključene iz procesa savjetovanja i odluka koje utječu na sve vjernike – uključujući i sve katoličke žene, rekla je u ponedjeljak predsjednica KDFB -a Maria Flachsbarth. “To je u suprotnosti s uvjerenjem da svi kršteni imaju isto dostojanstvo.”

KDFB poziva Franju i sve odgovorne u Vatikanu da ženama daju pravo glasa te da ih izričito pozovu i potaknu na sudjelovanje. U pripremu radnih dokumenata treba ravnopravno uključiti i stručnjakinje iz teologije i pastorala. Osim toga, trebalo bi dogovoriti da u procesu sudjeluju žene iz svih područja crkvenog života i svih regija svjetske Crkve, te da savjetuju i glasaju na posljednjem sastanku u Rimu 2023. godine. “Pravo glasa na sinodi biskupa ne smije ovisiti o spolu ili ređenju”, naglasila je Flachsbarth.

Za sada može glasovati samo jedna žena: Nathalie Becquart

Papa Franjo je 6. veljače ove godine, dakle prije točno sedam mjeseci, imenovao dva podtajnika Sinode biskupa: p. Luisa Marína de San Martína, O.S.A., dotadašnjeg zamjenika generala Reda sv. Augustina, istovremeno mu dajući naslovnu biskupiju Suliana i sestru Nathalie Becquart, ksaverijanku, bivšu ravnateljicu Nacionalne službe za mlade i za zvanja Francuske BK. Ovim je imenovanjem prvi put jedna žena postala podtajnica biskupske sinode u kojoj je također po prvi put barem jedna žena dobila pravo glasa.

Do ove Papine odluke da Becquart imenuje podtajnicom biskupske sinode možda je utjecala i kampanja Overcoming silence iz 2019. godine koja je nastojala osvijestiti članove Crkve “da bez glasova žena, pola Crkve ostaje šutjeti”. Cilj kampanje bio je prepoznavanje već priznatih prava te zastupljenost žena u procesima donošenja odluka, poput pripreme i trajanja biskupske sinode (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.