Vatikan objavio pripremne dokumente za svjetsku Sinodu

Papa Franjo želi Katoličku crkvu učiniti više sinodalnom: Stoga u listopadu počinje dvogodišnji globalni sinodalni proces. Za to su sada objavljena dva važna pripremna dokumenta. U njima se priznaju postojeći reformski procesi – poput njemačkog Sinodalnog puta.

Vatikan je u utorak objavio dva važna pripremna dokumenta za dvogodišnju svjetsku crkvenu sinodu koja počinje u listopadu. U prvoj fazi projekta tekstovi bi trebali poslužiti kao impulsi i smjernice mjesnim Crkvama diljem svijeta. Papa ovim svjetskim procesom Katoličku crkvu želi učiniti više sinodalnom: pojedinci, skupine i odgovorni trebali bi više slušati jedni druge i uključiti više ljudi, osobito žena. Samo se na taj način Crkva može suočiti s izazovima te prikladnije svjedočiti kršćansku poruku.

Pripremni dokument nosi naslov “Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i misija“. Opisuje kontekst u kojem se održava svjetska sinoda: pandemija Covid-19, društvene nejednakosti, skandali sa zlostavljanjem u Crkvi, klimatske promjene, migracije. Istodobno opisuje stil sinodalnog procesa. Umjesto parlamentarnih glasovanja, radi se o pažljivom slušanju jedni drugih, o hrabrim vizijama, molitvi, razmišljanju, razmjeni. Cilj je prepoznati Božju volju u odgovarajućoj situaciji.

Paralelno je objavljen vodič, nazvan Vademecum, koji također pruža informacije o tome kako odgovorni u biskupijama, redovima, duhovnim zajednicama i udrugama mogu organizirati sinodalne sastanke. Vodič upozorava na zamke i ocrtava moguće teme. Povezani upitnik više se odnosi na postupke i stavove uključenih nego na detaljna pitanja vezana za sadržaj.

Zahvalnost za već pokrenute sinodalne putove

U pripremnom dokumentu spominju se i cijene postojeći sinodalni procesi i putevi, na primjer u Latinskoj Americi, Irskoj, Njemačkoj i Australiji, kao i u pojedinim biskupijama. Od tema kojima se bavi Njemačka, spominju se dva ključna kritična pitanja važna za crkvene strukture: “seksualna zlostavljanja” i “klerikalizam”. Također je istaknuto kako je potrebno slušati one kojima je do sada u Crkvi davano manje prostora i glasa: mlade osobe, žene, siromahe, strance, one koji su napustili Crkvu.

Nakon početne šestomjesečne faze na razini mjesnih Crkava, slijedi još jedan sinodalni proces na kontinentalnoj razini 2022./2023., što će pak dovesti do sabora same biskupske sinode u listopadu 2023. u Rimu. Odgovarajuće privremene rezultate ocjenjuju i sažimaju biskupske konferencije te tajništvo sinode kako bi ti sažeci poslužili kao radna osnova za sljedeći krug.

Od 2024. rezultati biskupske sinode će se provoditi lokalno u cijelom svijetu. Cilj je uključiti što veći i različitiji broj članova Crkve (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.