Kardinal Turkson: Euharistija ne smije postati ‘oružje’

Mogu li se katolički političari poput Joea Bidena, koji se politički zalažu za slobodu izbora, pričestiti? Američki biskupi podijeljeni su po tom pitanju. Kurijalni kardinal Peter Turkson upozorava da se Euharistija ne koristi kao oružje.

U raspravi o pričesti katoličkih političara poput američkog predsjednika Joea Bidena, koji politički ne provode crkveno učenje o abortusu, kardinal Peter Turkson poziva na suzdržanost. “Euharistija ni na koji način ne smije postati oružje”, rekao je prefekt Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja u intervjuu emitiranom tijekom vikenda za američki televizijski kanal HBO. Odbijanje sakramenta trebalo bi se dogoditi samo u “ekstremnim slučajevima”.

“Ako nekome kažete da se ne može pričestiti, to je u osnovi presuda da je u stanju grijeha”, nastavio je Turkson. Na pitanje je li to istina za Bidena, kardinal je odgovorio “ne”. U raspravi o ekstremnim slučajevima kardinal je naveo primjer svećenika koji je odbio pričest poznatom ubojici.

Dokument o planu biskupa

Ganski kardinal dao je izjavu uoči sastanka američkih biskupa u studenom, na kojemu će se glasovati o novom dokumentu o “euharistijskoj koherentnosti”. Rad je napisan kao odgovor na pozive nekih konzervativnih katoličkih biskupa da se Bidenu i drugim katoličkim političarima koji su liberalni po pitanju pobačaja odbije pričest. Američki predsjednik osobno se protivi pobačaju, ali je politički opredijeljen za njegovo pravo.

U lipnju je Američka biskupska konferencija naglasila kako neće pripremiti “nacionalne smjernice o odbijanju pričesti za političare”. Poučno pismo ne smije biti “niti disciplinsko”, niti je usmjereno na jednu osobu ili skupine ljudi. Umjesto toga, razlog za razradu velika je briga biskupa o razumijevanju euharistije među katoličkim vjernicima. Ranije je kardinal Luis Ladaria, prefekt Kongregacije za nauk vjere, pozvao američke biskupe da budu suzdržani kada je u pitanju zabrana pričesti zagovornicima slobode izbora (nytimes.com; kna; fratellanza.net).

Antonio Spadaro: Vatikan ne želi da se pristup Euharistiji koristi kao političko oružje

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.