Kardinal Czerny: Pitanje ređenja oženjenih muškaraca nije sklonjeno sa stola

Foto: © KNA/Stefano Dal Pozzolo/Romano Siciliani (arhiv)

Nakon Sinode o Amazoniji, papa Franjo nije odlučio o ređenju oženjenih muškaraca. Kardinal Michael Czerny vjeruje da bi to ipak moglo doći. Za njega, južnoamerička Crkva ima karakter uzornosti za svijet.

Kurijalni kardinal Michael Czerny vjeruje da oženjeni muškarci mogu biti zaređeni za svećenike. Pa i ako papa Franjo nije odmah realizirao zahtjev Sinode o Amazoniji da se dopusti ređenje za svećenike takozvanih “viri probati”. On nije isključio tu opciju, rekao je Czerny u intervjuu švicarskom portalu kath.ch. Tadašnju Papinu odluku shvatio je kao “da je ideja o ‘viri probati’ još uvijek na stolu, ali da se stvari moraju činiti pravim redoslijedom i da se prvo moraju razmotriti drugi, žurniji aspekti” kazao je podtajnik Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj.

Prema Czernyjevu mišljenju, Sinoda o Amazoniji održana 2019. označila je početak obnove Crkve. Iako se post-sinodalno pismo Querida Amazonia (2020.) odnosi na konkretnu situaciju Crkve u Južnoj Americi, ono se također odnosi na cijelu svjetsku Crkvu. “Poruka ‘Queride Amazonije’ je da su svi kršteni pozvani sudjelovati u ovom procesu obnove”, rekao je kardinal. Sa sinodalnošću se već eksperimentira u Crkvi u Amazoniji, pa je to “zapravo model za ono što Sinoda želi 2023. provesti i u svjetskoj Crkvi”. Težnja za jedinstvom i potreba za inkulturacijom ne smiju biti jedno protiv drugog. “Postoji mnoštvo iskustava Boga, ali sva ona na kraju služe za otkrivanje da je Bog jedan i da smo svi s njim ujedinjeni”, nastavio je Czerny.

Rođen u Češkoj Republici, a odrastao u Kanadi, isusovac Czerny je bliski savjetnik Pape Franje, koji ga je 2016. godine postavio za podtajnika Odjela za migrante i izbjeglice u Dikasteriju za cjeloviti ljudski razvoj, a za kardinala ga je imenovao 2019. godine. Dikasterij, osnovan nedavne 2016. godine, obuhvaća zadaće nekoliko raspuštenih kurijalnih odjela, uključujući Papinsko vijeće za pravdu i mir te Papinsko vijeće Cor Unum (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.