Benedikt XVI. dobio treću dozu cjepiva protiv Covida-19

Foto: © Sven Hoppe/dpa/Pool/KNA (arhiv)

Vatikan je započeo treći krug cijepljenja protiv koronavirusa. Papa emeritus Benedikt XVI. već je primio dodatnu dozu, kako je potvrdio njegov privatni tajnik Georg Gänswein.

Papa emeritus Benedikt XVI. (94) cijepljen je protiv Covida-19 po treći put. Njegov privatni tajnik, nadbiskup Georg Gänswein, potvrdio je to u četvrtak za Katholische Nachrichten-Agentur (KNA). Sukladno tome, svi stanovnici samostana Mater Ecclesiae, u kojem Benedikt XVI. živi od ostavke, već su primili dopunsko cijepljenje.

Vatikan je u srijedu objavio da je treći krug cijepljenja u Vatikanu počeo sredinom listopada. U početku bi dopunsko cijepljenje trebali primiti osobe starije od 60 godina i različite rizične skupine. Vjerojatno je papa Franjo (84) već cijepljen treći put, ali još nije stigla potvrda iz Vatikana.

Vatikan je sredinom siječnja počeo primjenjivati ​​cjepivo Biontech Pfizer za zaposlenike i članove njihovih obitelji te je završio kampanju cijepljenja u roku od nekoliko mjeseci. Prema izvješćima, prvi su cijepljeni zdravstveni radnici. Franjo je dao primjer kao prvi građanin Vatikanske države. Benedikt XVI. je također bio među prvima koji su cijepljeni. Zaposlenici vatikanskih institucija i stalni stanovnici teritorija od 44 hektara čine tek nekoliko tisuća ljudi.

Država Grad Vatikan je od prosinca 2020. godine ponudila svojim građanima i zaposlenicima Kurije da se prijave za cijepljenje i snažno ga promovirala. Oni koji su odbijali cjepljenje suočeni su sa sankcijama. Osim toga, od početka listopada u Vatikanu su na snazi ​​stroža anti-Covid pravila. Prema njima, svi zaposlenici i posjetitelji moraju dokazati da su barem jednom cijepljeni, da su oporavljeni ili testirani na Covid-19, odnosno da posjeduju europsku zelenu propusnicu (Green Pass). Tko to ne može dokazati, ne smije doći na posao, smatra se odsutnim bez opravdanja i ne prima plaću. Pohađanje crkvenih bogoslužja isključeno je iz propisa (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.