Papa želi sljedeće godine posjetiti Južni Sudan

U nedjelju 10. studenog 2019., nakon Angelusa, Papa Franjo najavio je kako sljedeće godine želi posjetiti Južni Sudan. Prisjetio je se duhovne obnove za predstavnike vlasti i oporbe iz te zemlje, održane u Vatikanu u travnju ove godine. Potom je ponovio svoj apel svim akterima političkog procesa u toj zemlji “da traže ono što ujedinjuje i da nadiđu ono što dijeli, u duhu istinskog bratstva”:

“Narod Južnog Sudana posljednjih je godina previše toga pretrpio i očekuje s velikom nadom bolju budućnost, napose konačno okončanje sukoba i trajni mir. Stoga pozivam odgovorne da se neumorno nastave zalagati za inkluzivni dijalog u traženju konsenzusa za dobro te države. Također izražavam nadu da međunarodna zajednica neće propustiti pratiti Južni Sudan na putu nacionalnog pomirenja. Pozivam vas sve da se zajedno pomolimo za ovu zemlju, prema kojoj osjećam posebnu naklonost” – rekao je Papa. 

Potom je Papa molitvama vjernika povjerio i “situaciju u ljubljenoj Boliviji, u blizini moje domovine”, te pozvao “sve Bolivijce, posebno političke i društvene aktere, da s konstruktivnim duhom i bez ikakvih prethodnih uvjeta, u ozračju mira i ozbiljnosti, čekaju rezultate procesa revizije izbora koji je trenutno u tijeku. U miru” – naglasio je.

U nagovoru prije molitve Papa je govorio o nedjeljnom evanđelju, ističući kako je se “Isusova jasna sigurnost o uskrsnuću u potpunosti temelji na vjernosti Boga koji je Bog života”. 

“Iza pitanja saduceja krije se, zapravo, jedno dublje pitanje: ne samo čija će biti žena koja je bila udovicom sedmorici muževa, nego čiji će biti njezin život. Sumnja je to koja muči ljude svih vremena, pa i nas: što će nakon ovog zemaljskog hodočašća biti od našega života? Hoće li pripasti ništavilu, smrti?” – kazao je Papa.

“Isus odgovara da život pripada Bogu, koji nas ljubi i veoma se brine o nama, do te mjere da je povezao svoje ime s našim: on je ‘Bog Abrahamov, Bogom Izakov i Bog Jakovljev. A nije on Bog mrtvih, nego živih. Ta svi njemu žive’”.

“Život postoji tamo gdje postoji povezanost, zajedništvo, bratstvo i taj je život jači od smrti kad se temelji na istinskim odnosima i vezama vjernosti. Naprotiv, nema života tamo gdje postoji umišljenost da je dosta pripadati samom sebi i živjeti kao otok: u tim stavovima prevladava smrt. To je egoizam. Ako živim samo za sebe, u svome srcu sijem smrt” – rekao je Rimski biskup.

Fratellanza umana (11.11.2019.)

Autorski sadržaji i prijevodi na Fratellanza umana vlasništvo su stranice i autora. Isti se mogu slobodno prenositi na druge medije samo ako su autori potpisani i pored njihova imena vidljivo stoji Fratellanza umana s linkom na originalni tekst.

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.