Martin Luther: Kršćanska vjernost i pandemija

Pismo velečasnom Josephu Hessu, pastoru u Breslauu, 1527. 

Martin Luther

“Kršćanin je posve slobodan gospodar nad svime i nikome nije podložan. Kršćanin je u potpunosti uslužan sluga i svakome podložan” O slobodi kršćanina, 1520. 

Kada Isus govori o najvećoj zapovijedi, on kaže: “Ljubite svoje bližnje kao same sebe” (Mt 22,39). Ovdje možete čuti da je zapovijed ljubavi prema bližnjemu jednaka najvećoj zapovijedi ljubavi prema Bogu, a ono što činite ili ne činite svojim bližnjima, isto činite Bogu. Ako želite služiti Kristu i čekati ga, dobro, imate bolesnika blizu sebe. Idite i služite mu i svakako ćete pronaći Krista u njemu, ne izvanjski već u njegovoj riječi. Ako ne želite služiti svom bližnjem, možete biti sigurni da ako Krist leži tu, ne biste tako činili i ne biste dopustili da umre…

Drugi griješe na drugačiji način. Oni su previše nepromišljeni i bezobzirni, kušajući Boga i ignorirajući sve što može spriječiti smrt i kugu. Oni ne uzimaju lijekove, ne izbjegavaju mjesta i osobe koje su zaražene već laganoga srca sve to primaju i žele pokazati koliko su neovisni. Oni kažu da je to Božja kazna, da ako ih On želi zaštititi, to može učiniti bez lijekova ili naše brige. Ovo nije povjerenje u Boga nego kušanje Boga. Bog je stvorio lijekove i dao nam pamet da čuvamo svoje tijelo i dobro se brinemo o njemu kako bismo živjeli u dobrom zdravlju. 

Ako čovjek ne koristi svoju pamet ili lijek kada to može, da ne dovodi u opasnost svog bližnjeg, takva osoba nanosi štetu svom tijelu i mora biti svjestan da vrši samoubojstvo u Božjim očima. Istim slijedom zaključivanja, osoba može prestati jesti i piti, oblačiti se i skloniti te hrabro potvrditi svoju vjeru da ako ga Bog želi sačuvat od gladi i zime, on će to i učiniti i bez hrane i odjeće. U stvari, to je samoubojstvo. Još je sramotnije ako osoba ne pazi na svoje tijelo i ne želi se zaštititi od zaraze na najbolji mogući način, a zatim zarazi i truje druge koji bi možda ostali živi da je on pazio na svoje tijelo kako je trebao. On je stoga pred Bogom odgovoran za smrt svojega bližnjega te je višestruki ubojica. Zaista, takvi ljudi se ponašaju kao da kuća gori i nitko ne želi ugasiti požar. Umjesto toga raspiruju plamen kako bi cijeli grad izgorio, govoreći da ako Bog želi, spasit će grad bez vode da ugasi požar.

Ne, dragi moji prijatelji, to nije dobro. Koristite lijekove; očistite kuću, dvorište i ulicu; izbjegavajte osobe i mjesta gdje god vaš bližnji ne treba vašu prisutnost ili se oporavio od bolesti i ponašajte se kao čovjek koji želi ugasiti vatru. Što je epidemija nego vatra koja ne uništava drvo i slamu, već proždire život i tijelo? Stoga ću moliti Boga da nas milosrdno štiti. Zatim ću pokušati očistiti zrak, dijeliti lijekove i uzeti lijek. Izbjegavat ću mjesta i osobe gdje moja prisutnost nije potrebna kako se ne bih zarazio i tako možda inficirao druge, čime bih uzrokovao njihovu smrt kao posljedicu mojega nemara… Ako me onda Bog želi uzeti, svakako će me pronaći i shvatit ću da sam učinio ono što od mene očekuje i neću biti odgovoran ni za svoju, ali niti za smrt drugih. Vidite, ovo je vjera koja strahuje od Boga jer nije niti drska niti ludo hrabra i ne napastuje Boga (fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.