Priča iza ‘fotografije godine’ oca i sina iz Sirije

Foto: Otac Sirijac koji je izgubio nogu u bombardiranju drži svoga sina koji je rođen bez udova (Mehmet Aslan)

Sirijski otac Munzir al-Nazzal teško se snalazi otkad je ranjen u bombardiranju tržnice, nakon čega je pobjegao u Tursku. No ono što većinom zaokuplja misli nije noga koju je izgubio, nego budućnost njegovog petogodišnjeg sina Mustafe, koji je rođen bez udova.

Ellen Francis

Njegova supruga Zeinab bila je trudna kada je udahnula nervni plin sarin tijekom rata u Siriji. Lijekovi koje je pila zbog toga doveli su do razvoja rijetke bolesti kod njihovog sina Mustafe, tako da je rođen bez udova.

Ovaj otac i sin subjekti su fotografije turskog fotografa Mehmeta Aslana koja je ove godine bila prva na listi od više tisuća nominiranih za fotografiju godine na godišnjoj dodjeli Siena International Photo Awards 2021.

Otac Sirijac koji je izgubio nogu u bombardiranju drži svoga sina koji je rođen bez udova (Mehmet Aslan)

“Željeli smo skrenuti pozornost na ovo”, rekao je Aslan, koji se nada da će slika naglasiti potragu izbjegličkog djeteta za protezama. “Dječak uvijek ima puno energije. Čini se da je otac posustao”. Aslan je za Washington Post rekao da je upoznao oca troje djece u južnoj Turskoj u blizini sirijske granice, gdje su živjeli u jednoj trgovini. Roditelji su se od tada selili u pokušaju da dobiju pomoć za Mustafu, svog prvorođenca, kojem je potrebno liječenje a koje oni ne mogu priuštiti, kao i posebne proteze koje ne mogu pronaći u Turskoj.

“Kunem se da sam išao iz jedne bolnice u drugu. Ne postoji grad u kojem nisam pitao za ovo, ali ništa od toga nije bilo”, rekao je Munzir.

Mustafa, koji je rođen s kongenitalnim poremećajem tetra-amelijom, smiješi se dok se valja po tepihu, prije nego što ga njegova sestra podigne i stavi na sofu. “Ovakav je kakav je, ali je jako, jako pametan”, rekao je njegov otac.

Njegova se obitelj uglavnom oslanjala na dobrotvorne organizacije u više od tri godine otkako su pobjegli iz Idliba, posljednjeg velikog dijela Sirije u rukama islamističkih pobunjenika nakon 10 godina rata, koji je bio pod napadima vladinih snaga i njihovih saveznika. Taj kutak sjeverne Sirije nalazi se uz granicu prošaranu kampovima prepunim izbjeglica. Inače, u sirijskom ratu bez kraja, izbjeglički šatorski kampovi stvrdnjavaju se u betonske gradove.

U desetljeću sukoba, milijuni Sirijaca prešli su u Tursku i druge zemlje u regiji. Fotograf Aslan se nada da bi fotografija također mogla pomoći u ublažavanju reakcije na izbjegličke zajednice u Turskoj, gdje ih neki okrivljuju za ekonomske probleme.

Njegova slika – koju je nazvao “Teškoća života” i koju su porotnici opisali kao “emocionalno jaku” – izložena je s drugima na izložbi u Italiji ovog mjeseca.

“Slika je stigla do svijeta”, rekla je dječakova majka Zeinab. “Godinama smo pokušavali da se naš glas čuje, kako bismo pomogli u njegovom liječenju. Dali bismo sve da mu pružimo bolji život” (fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.