Nadbiskupija Paderborn pokreće ‘Queersensitive pastoral’

Foto: Ali Djabiri, LGBT izbjeglica iz Konga (AP Photo/Ben Curtis, 2019)

U nadbiskupiji Paderborn od 1. siječnja 2022. počinje s radom biskupijska radna skupina “Queersensitive Pastoral” u ime nadbiskupa Hans-Josefa Beckera.

Stefan von Kempis

“Važno mi je da se u našoj nadbiskupiji ostvaruje predani pastoral za queer osobe kroz koji se queer osobe mogu osjećati prihvaćenima i dobrodošlima”, rekao je ovog utorka nadbiskup Becker, prenosi Vatican News.

Nova radna skupina trebala bi osigurati da queer osobe i njihova iskustva u nadbiskupiji postanu vidljivi – to je jasno definirano u ciljnom nacrtu za budući razvoj nadbiskupije.

“Odavno želim uspostavu zahvalnog pastorala za queer osobe u Crkvi i društvu”, rekao je Becker. Takav je pastoral također obvezujući u ciljnom nacrtu za nadbiskupiju 2030+, koja je predstavljena na Biskupijskom forumu prije otprilike dva mjeseca: Polazište za sve pastoralno djelovanje mora biti stvarnost života ljudi u svoj njihovoj raznolikosti.

Za smanjenje diskriminacije

“Na biskupijskoj i nadbiskupijskoj razini promičemo kulturu uvažavanja različitih stilova života i zalažemo se za smanjenje diskriminacije. To također uključuje rodno osjetljivu i queer osjetljivu pastoralnu skrb”, definicira se u planovima nadbiskupije.

Središnji cilj radne skupine koju je osnovao nadbiskup Becker je implementirati pastoralni pristup queer osobama i njihovoj rodbini te otvoriti prostor za prihvaćanje i dobrodošlicu, navode iz nadbiskupije Paderborn.

U svom apostolskom pismu Amoris Laetitia iz 2016. Papa Franjo s jedne strane naglašava da se “treba paziti na neograničenu cjelovitost moralnoga nauka Crkve” (br. 311). S druge strane, on upozorava na “hladni stolni moral” i promiče “logiku pastoralnog milosrđa” (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.