Dva imena iz kršćanske tradicije na vrhu njemačke liste najpopularnijih u 2021.

Foto: © KNA (ilustracija)

Među najpopularnijim imenima u Njemačkoj ove godine je i jedna novost: oba su imena prvi put na vrhu ljestvice. Oni su također dio kršćanske tradicije koja dijelom seže do Svetoga pisma.

Emilia i Matteo ove su godine bila najpopularnija imena za novorođenčad u Njemačkoj. Oba su imena po prvi put na vrhu, objavio je u četvrtak na svojoj web stranici istraživač Knud Bielefeld. Posebno je izvanredan plasman imena Matteo: to ime 2019. nije bilo ni među deset najčešćih za dječake. S druge strane, Emilia je jedno od deset najpopularnijih imena za djevojčice još od 2013. godine.

Matteo je talijanski oblik imena koje je na njemačkom Matthäus, na hrvatskom Matej ili Mate. Potječe iz hebrejske verzije datog imena, što znači “od Boga dan” ili “Božji dar”. Sveti Matej je jedan od dvanaestorice apostola i smatra se autorom evanđelja nazvanog po njemu. Emilia je ženski oblik imena Emil ili latinski Aemilius, što je bilo prezime jedne rimske obitelji. Sveci zaštitnici su primjerice sveti Emil von Lagny ili sveti utemeljiteljica reda Emilie de Vialar.

Prvoplasirani iz 2020., Mia i Noah, i ove su godine uvršteni u prvih deset imena. U kategoriji djevojčica Hannah, Mia, Emma, ​​Sophia, Mila, Lina, Ella, Lea i Marie su rangirane od drugog do desetog mjesta. Clara više nije među deset najpopularnijih imena. Na Bielefeldovoj ljestvici kod dječaka slijede Noah, Leon, Finn, Elias, Paul, Ben, Luca, Emil i Louis. Henry i Felix ove su godine ispali s liste top 10. No Knud Bielefeld u statistici pokazuje i različite regionalne preferencije (KNA).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.