Sinodalni put u Njemačkoj izglasao prve tri reformske rezolucije

Treće plenarno zasjedanje Sinodalnog puta Katoličke crkve u Njemačkoj završio je u subotu, 5. veljače, s nekoliko reformskih odluka. Nuncij u Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović apelirao je na katolike okupljene u Frankfurtu da zadrže jedinstvo s općom Crkvom

U prvom čitanju usvojeno je jedanaest nacrta, a još tri u drugom čitanju. To su valjane odluke sinodalnog hoda, objavilo je u subotu predsjedništvo Sinodalnog puta. Konačno su usvojeni: orijentacijski tekst “Theologische Grundlagen des Synodalen Weges” (“Teološki temelji Sinodalnog puta”), temeljni tekst “Macht und Gewaltenteilung in der Kirche” (“Moć i podjela vlasti u Crkvi”) i akcijski tekst “Einbeziehung der Gläubigen in die Bestellung des Diözesanbischofs” (“Uključenost vjernika u imenovanje dijecezanskog biskupa”). Sva tri prijedloga dobila su najmanje 74 posto glasova, znatno iznad potrebne dvotrećinske većine. Važna činjenica je da je za njih dobivena i dvotrećinska većina glasova biskupa.

Orijentacijski tekst iznosi teološke temelje i kriterije za daljnje odluke sinodalnog hoda. Prema tom prvom donesenom dokumentu, najvažniji izvori za kršćane su Biblija, tradicija, učiteljstvo, teologija i – ono što je novo – “znakovi vremena i osjećaj vjere naroda Božjeg”. Drugi konačni tekst dolazi iz sinodalnog foruma o moći i podjeli vlasti u Crkvi. U njemu se navodi da se Crkva bitno razlikuje od procesa formiranja društvenog mišljenja te se “sinodalnost” postulira kao središnji koncept Katoličke crkve. Proces izbora budućih biskupa u Njemačka predviđa, između ostalog, dodatno savjetodavno tijelo, koje se sastoji prvenstveno od laika, odnosno da narod Božji ima više prava u suodlučivanju pri imenovanju biskupa. Ono će zajedno s određenim katedralnim kaptolom sastavljati popis prijedloga prikladnih biskupskih kandidata koji se šalje u Rim.

Debate o kontracepciji i homoseksualnosti

Glede kontracepcije, koja je prema sadašnjem katoličkom učenju bračnim parovima dopuštena samo u vrlo ograničenom obimu, prijedlog je da bi se Crkva trebala udaljiti od “fiksacije na određene metode kontracepcije”, odnosno dopustiti i umjetne metode kao što su prezervativi. 

U živoj raspravi brojni članovi sinode rekli su da crkveni moral o seksualnosti nema stvarne veze sa stvarnošću života mnogih vjernika. Kritičari su se, međutim, protivili obezvrjeđivanju postojeće doktrine. Nekoliko biskupa upozorilo je na prekid s aktualnim crkvenim učenjem.

U raspravi je došlo do suglasja da homoseksualne osobe više ne smiju biti diskriminirane u Katoličkoj crkvi. Jedan od nacrta otišao je dalje i preporučio Papi da provede “doktrinarnu specifikaciju i ponovnu procjenu homoseksualnosti” na temelju suvremenih antropoloških znanstvenih spoznaja.

Blagoslovi: Mnogi bez izjašnjavanja

Na Sinodalnom putu se također poziva na omogućavanje blagoslova za sve parove, uključujući homoseksualne i razvedene parove koji su ponovno stupili u građanski brak. Međutim, ovaj prijedlog je u prvom čitanju dobio značajan broj negativnih glasova. Protiv su glasala 34 sudionika, među njima 23 biskupa.

Nuncij poziva na jedinstvo

Nuncij Nikola Eterović, kao promatrač sinodalnog hoda, je kazao da trenutna biskupska sinoda 2021.-2023. valja poslužiti i kao mjerilo mjesnim Crkvama koje su već uključene u slične procese na nacionalnoj razini. Papa Franjo često govori o sinodalnosti, ali također upozorava na “parlamentarizam, formalizam, intelektualizam i klerikalizam”, smatra apostolski nuncij. Sinodalni put stoga zahtijeva “razlučivanje”. Ne radi se o “istraživanju mišljenja”, već središnju ulogu, kao “svjetionik”, ima Božja riječ.

Bätzing: Povjerljivi i neustrašivi

Trodnevni susret bio je “veliki uspjeh”, a ujedno i prekretnica, sažeo je predsjedavajući Njemačke biskupske konferencije biskup Georg Bätzing na završnoj konferenciji za medije. Ozračje je doživio kao “vrlo povjerljivo, duboko i oslobođeno straha, podržano velikom nadom “da možemo promijeniti Crkvu”.

Duhovna dimenzija

Promatrači sinodalnog hoda u Njemačkoj uočili su žive rasprave, što nije strano ni crkvenim koncilima. Očekivano je bila prisutna i duhovna dimenzija zajedničkog hoda, jer je trodnevno plenarno zasjedanje pratila i česta zajednička molitva i euharistijsko slavlje prisutnih koje je predvodio Predsjednik Njemačke biskupske konferencije biskup Georg Bätzing. Osim toga, u stankama među raspravama sudionici su slušali duhovnu glazbu i prigodne molitvene meditacije.

Pitanje žena: Sporije nego što mnogi mogu podnijeti

O uspješnom Sinodalnom zasjedanju govorila je i predsjednica Središnjeg odbora njemačkih katolika (ZdK) i Sinodalnog puta Irme Stetter-Karp. No to nije razlog da se “naginjemo unatrag”, rekla je s obzirom na četvrto plenarno zasjedanje u rujnu. Kad je riječ o pitanjima glede žena, primjerice, razvoj Crkve je puno sporiji nego što mnogi katolici mogu podnijeti.

Prilika za iznijeti ova pitanja i na Sinodi na svjetskoj razini

Zamjenik predsjednika Njemačke biskupske konferencije Franz-Josef Bode priznao je da se nije unaprijed nadao da će svi temeljni tekstovi biti prihvaćeni tako pozitivno. “Sada imamo jedinstvenu priliku predstaviti ova pitanja sinodi Crkve na svjetskoj razini”, rekao je Bode. On sam vjeruje “u razumijevanje s univerzalnom Crkvom, pa možda ne u svim točkama”. Neće biti brzog razvoja u “primanju žena u sakramentalne službe”, iako je to pitanje “prisutno u univerzalnoj Crkvi”. Četvrto plenarno sinodalno zasjedanje zakazano je za 8.–10. rujna 2022. godine (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.