Franjo i Al-Tayyeb predlažu UN-u ustanovljenje Svjetskoga dana ljudskoga bratstva

Zahtjev su glavnom tajniku UN-a Antóniju Guterresu u New Yorku predali članovi tijela koje se bavi postizanjem ciljeva sadržanih u Dokumentu o ljudskom bratstvu. Osim posebnog međunarodnog dana posvećenoga ljudskom bratstvu, predložili su i svjetski sastanak na vrhu o toj temi.

Članovi Višeg odbora za postizanje ciljeva sadržanih u Dokumentu o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život, koje predvode kardinal Ayuso Guixot i sudac Muhammad Abd al-Salam, susreli su se u New Yorku s glavnim tajnikom Ujedinjenih nacija Antóniom Guterresom, i predali mu poruku pape Franje i velikog imama Al-Azhara, Ahmeda Al-Tayyeba, prenosi Vatican News. U njoj predlažu da se 4. veljače proglasi Svjetskim danom ljudskoga bratstva i traže da UN, zajedno sa Svetom Stolicom i Al-Azharom, sudjeluju u organizaciji, u skoroj budućnosti, svjetskog sastanka na vrhu o ljudskom bratstvu.

Glavni tajnik UN-a Guterres izrazio je zadovoljstvo i raspoloživost za tu inicijativu, te naglasio važnost rada u službi cijelog čovječanstva. Osim toga, odredio je da Adama Dieng, posebni savjetnik glavnoga tajnika UN-a za govor o mržnji i sprječavanje genocida, bude predstavnik Ujedinjenih nacija, da prati predložene aktivnosti i surađuje s Višim odborom.

Viši odbor ustanovljen je 20. kolovoza ove godine u svrhu postizanja ciljeva sadržanih u Dokumentu o ljudskom bratstvu koji su papa Franjo i veliki imam Al-Azhara Ahmad Al-Tayyeb potpisali u Abu Dhabiju 4. veljače ove godine. Članovi odbora su kršćani, muslimani i Židovi, a njime predsjeda Miguel Ángel Ayuso Guixot, predsjednik Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog.

Fratellanza umana (05.12.2019.)

Autorski sadržaji i prijevodi na Fratellanza umana vlasništvo su stranice i autora. Isti se mogu prenositi na druge medije samo ako su autori potpisani i pored njihova imena vidljivo stoji Fratellanza umana s linkom na originalni tekst.

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.