Papa nazvao predsjednika Zelenskog: duboka tuga zbog rata u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik zahvalio je Franji na njegovoj molitvi za mir, navodeći da narod Ukrajine osjeća njegovu “duhovnu podršku”

Papa Franjo je danas imao telefonski razgovor s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. To je potvrdio ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni. Razgovor se odvijao dok su dramatične vijesti i dalje stizale s ratne fronte i uličnih borbi u Kijevu. Franjo je – izvještava ukrajinsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici u tweetu – izrazio “najdublju tugu zbog tragičnih događaja koji se odvijaju u našoj zemlji”.

U drugom tweetu, sam predsjednik Zelenskij kaže: “Zahvalio sam papi Franji što moli za mir u Ukrajini i za primirje. Ukrajinski narod osjeća duhovnu potporu Njegove Svetosti”.

Danas, drugi dan zaredom, Papa je upotrijebio ukrajinski i ruski jezik na Twitter računu @Pontifex kako bi snažno rekao ne ratu: “Isus nas je naučio da se na đavolsku besmislenost nasilja odgovara Božjim oružjem, molitvom i postom. Neka Kraljica mira sačuva svijet od ratnog ludila”.

Tweetovi, s likom Krista na križu, popraćeni su hashtagovima #PregiamoInsieme i #Ukraina te nas prate prema danu posta i molitve za mir u Ukrajini koji je Franjo sazvao za 2. ožujka, na Pepelnicu.

Jučer je Franjo u tweetovima na ukrajinskom i ruskom jeziku koristio riječi iz enciklike Fratelli tutti:

“Svaki rat ostavi naš svijet gorim nego što ga je zatekao. Rat je neuspjeh politike i čovječanstva, sramotna predaja, poraz pred silama zla.”

Jučer ujutro Franjo je u 30-minutnom razgovoru želio izraziti svoju zabrinutost zbog sukoba odlazeći osobno u Veleposlanstvo Ruske Federacije pri Svetoj Stolici.

Papa je jučer također telefonirao sa Svjatoslavom Ševčukom, kijevsko-haličkom nadbiskupu Ukrajinske grko-katoličke Crkve, tražeći informacije o situaciji u Kijevu i Ukrajini te je izrazio spremnost da učini sve što je u njegovoj moći. Papa je zahvalio Ukrajinskoj grko-katoličkoj Crkvi na bliskosti s narodom, na izboru da bude bliska narodu i što je stavila na raspolaganje kriptu i podzemne prostorije kijevske katedrale, koji su postali pravo utočište. Na kraju je zagarantirao svoje molitve i blagoslovio napaćeni ukrajinski narod (Vatican News).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.