Kardinal Gracias pozdravlja reformske rasprave u sinodalnim procesima

Reformski procesi poput sinodalnog puta u Njemačkoj često se optužuju da žele promijeniti strukturu Crkve. Kardinal Oswald Gracias pokušava otkloniti taj strah. Papin savjetnik zagovara otvorene rasprave.

Indijski nadbiskup i papin savjetnik kardinal Oswald Gracias pozdravio je otvorenu raspravu u sinodalnim procesima. “Postoji mnogo različitih mišljenja, svatko se mora čuti i moći izraziti”, rekao je Gracias u ponedjeljak na proljetnom plenarnom zasjedanju Njemačke biskupske konferencije u Vierzehnheiligenu. U konačnici, biskupi bi tada morali odlučiti koji je put Duha Svetoga.

Kardinal je također proturječio strahovima, posebice afričkih biskupa, da će se sinodalnim procesom uvesti demokracija u Crkvu. “Moramo sagledati sve poteškoće, kakva je naša tradicija, što kaže Sveto pismo i kako možemo reagirati na poteškoće”. Gracias predsjedava Indijskom biskupskom konferencijom i član je Savjetodavnog odbora pape Franje.

Prema kardinalu, nije uvijek lako odvagnuti različita mišljenja i donijeti usmjernu odluku. S Franjom može otvoreno razgovarati, Papa je dobar slušatelj pa uzima u obzir sva mišljenja. Kritika na njegov račun također je korisna i neizbježna, rekao je Gracias s obzirom na odgovarajuće glasove u Europi i Sjevernoj Americi. U Indiji nema osjećaja da Papa ide u krivom smjeru, nego je jako veliko suglasje.

Govoreći o seksualnom nasilju, Gracias je rekao da u Indiji ima “nekih slučajeva, ali ne toliko”. U posebnom centru Crkva objedinjuje razne ekspertize, na primjer od odvjetnika, policije i psihologa. U Indiji se Crkva usredotočuje na formaciju svećenstva i odgovarajuću prevenciju. Mora se raditi na razbijanju kulture šutnje. “Ljudi moraju biti sposobni govoriti”. Gracias je bio jedan od supredsjedatelja međunarodnog summita protiv zlostavljanja u veljači 2019. u Vatikanu (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.