Kardinal Marx slavio Euharistiju s queer zajednicom

“Želim inkluzivnu Crkvu. Crkvu koja uključuje svakoga tko želi slijediti Isusov put”, naglasio je kardinal Reinhard Marx na slavlju u euharistijskom zajedništvu s queer osobama u crkvi.

Nadbiskup Münchena i Freisinga ove je nedjelje proslavio Euharistiju s queer katolicima. Razlog tome je što takva liturgijska slavlja u Münchenu postoje već dvadeset godina. U propovijedi je Marx istaknuo da je Isusovo propovijedanje bilo uključivo. “On na poseban način govori protiv onih koji isključuju” i žele precizno definirati tko nam pripada, a tko ne, kazao je Marx. “Htio je pozvati svakoga na prvenstvo ljubavi!” To bi moralo postaviti cilj, “također u navještaju, u interakciji različitih skupina”.

“Kraljevstvo Božje je otkriti da je Bog ljubav – u svim njezinim dimenzijama”, rekao je Marx. To uključuje ne samo seksualnu dimenziju, ali i nju. “Sve međuljudske odnose mora karakterizirati prvenstvo ljubavi. Tada ih Bog može prihvatiti”. Prema Marxu, to je poruka koja uvijek mora biti jasna.

Često je to zaboravljano “jer pravimo određene diskriminacije, isključujemo i mislimo da možemo dirigirati i točno odrediti kada to dvoje ljudi može reći ‘Volim te’, a drugo odgovoriti: ‘I ja tebe'”. Prema Marxu, sinodalna Crkva znači biti otvorena, znači učiti i uvijek iznova krenuti u vjeri, u potrazi za “Božjim mogućnostima” i “u pitanju što imamo reći o seksualnosti i o ljudskim odnosima”.

Crkva, koja je prolazila kroz povijest, prema Marxu ima “mnoga ograničenja”. Međutim, vrijedi sljedeće: “Ova zajednica nam je potrebna da postavimo mjesto nade u svijetu koji je zapravo i onaj koji prijeti i onaj koji je ugrožen”. To vrijedi i “kada doživljavamo napetosti. Kada patimo jedni u drugima, kada patimo jedni s drugima i kada Crkva nije ono što sanjamo da bude”, rekao je Marx. Gledajući tu nadu, može se osjetiti ono što je Isus htio reći: “Možemo li to otkriti u pukotinama u crkvenoj povijesti? Možemo li to ponovno otkriti?” Važno je prepoznati inkrustacije, a također i tradicije “koje su nekada imale smisla, a sada su ometajuće” jer više ne otkrivaju “što je zapravo smisao“, kaže Marx.

“Vi nam pripadate. Dobrodošli ste. Vi pripadate nama!”
Diskriminacija nije gotova, što pokazuje i činjenica da se od kršćana mogu čuti i negativni glasovi o zajednici homoseksualaca: “Onda sam šokiran da s tim nije gotovo”, rekao je Marx. Svatko može imati svoja uvjerenja, “ali kao biskup ne mogu dovoditi u pitanje priznanje i prvenstvo ljubavi”. To je ono na što evanđelje poziva i važno je surađivati. Crkva mora nastojati “ući dublje u istinu o ljudskim bićima”. Ta “dinamika otvorenosti” je ono što bi trebalo obilježiti sinodalni put Katoličke crkve u Njemačkoj. Papa također naglašava vrijednost putovanja naprijed kako bismo “otkrili što nam Duh danas ima reći”.

Marx je također naglasio potrebu da se vidi “koliko smo uvredljivog nabacili u životne priče mnogih ljudi. To me dirne”. Utoliko je važnije “krenuti sada te osjetljivo i otvoreno probijati nove terene, uključujući i one kojima je vrlo teško koračati ovim putem”. Na kraju svoje propovijedi u župnoj crkvi Svetoga Pavla, nadbiskup je uvjeravao “da mi kao nadbiskupija želimo nastojati promicati uključivi pastoral” u kojemu se “zajednice okupljaju. Da mi jedni druge upoznamo, da ste prihvaćeni u župama” i tako postaje jasno: “Vi nam pripadate. Dobrodošli ste. Vi pripadate nama!” (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.