Realizam i nada

Ključne riječi govora pape Franje diplomatskom zboru akreditiranom pri Svetoj Stolici

Andrea TornielliVatican News

Posebnu pažnju u Franjinom govoru o „stanju svijeta“ ove godine privukle su Papine riječi o rastućoj napetosti između Irana i Sjedinjenih Američkih Država. Papa, koji je o toj temi već govorio u nedjelju 5. siječnja, ponavio je svoj apel da se izbjegne daljnje podizanje sukoba, održavajući “plamen dijaloga i samokontrole, uz poštovanje međunarodnih zakona”. Poziv je to koji se odnosi na sve uključene strane i koji realno odražava rizik uvlačenja Bliskog Istoka i cijelog svijeta u sukob s nesagledivim posljedicama.

Iako su danas, s pravom, sva svjetla uperena na razvoj krize između SAD-a i Irana, te na daljnji rizik koji to predstavlja za već nestabilni Irak koji je pretrpio ratove i terorizam, Franjo nikako ne pojednostavljuje stvarnost. Podsjeća na mnoge druge ratove i nasilja koji se prečesto zaboravljaju. Progovara o velu šutnje o sudbini razorene Sirije, osuđuje sukob u Jemenu koji, ravnodušnošću međunarodne zajednice, proživljava vrlo ozbiljnu humanitarnu krizu. Spominje Libiju, ali i nasilje u Burkini Faso, Maliju, Nigeru i Nigeriji. Podsjeća na nasilje nad nevinim ljudima, među kojima su i mnogi kršćani ubijeni zbog vjernosti Evanđelju, žrtve terorizma i fundamentalizma.

Oni koji su slušali ili čitali dugačak i detaljan popis kriza – uključujući i one koje podgrijavaju Latinsku Ameriku i koje su uzrokovane nepravdom i endemskom korupcijom – ne mogu ne biti impresionirani činjenicom da je Franjo svoj govor započeo s nadom, nadom koja je za kršćane temeljna vrlina, no koja se ne može odvojiti od realizma. Nada, objasnio je Papa, zahtijeva da se problemi zovu imenom i da čovjek ima hrabrosti suočiti se s njima. Ne zaboravljajući pritom katastrofe uzrokovane ratovima koji su se tijekom vremena odvijali, te njihova pustošenja. Ne zaboravljajući ni apsurd i nemoral utrke u nuklearnom naoružavanju i konkretan rizik samouništenja svijeta. Ne zaboravljajući nedostatak poštovanja ljudskog života i dostojanstva, nedostatke hrane, vode i njege zbog kojih pati toliko stanovništva, ekološku krizu za koju se mnogi još uvijek pretvaraju da ju ne vide.

Ali nadati se može, jer u svijetu koji izgleda osuđen na mržnju i zidove, postoje žene i muškarci koji se ne predaju podjelama i koji se ne okreću na drugu stranu pred onima koji pate. Jer postoje predvodnici iz različitih religija koji se susreću i pokušavaju izgraditi mirni svijet. Jer postoje mladi ljudi koji pokušavaju osvijestiti odrasle ljude o rizicima s kojima se suočava sve stvoreno, približavajući se točki bez povratka. Može se nadati, jer je u noći Betlehema Bog, Svemogući, odabrao postati dijete, malo, krhko, ponizno, kako bi osvojio i očarao svijet svojom prekomjernom ljubavlju i milosrđem.

Fratellanza umana (09.01.2020.)

Autorski sadržaji i prijevodi na Fratellanza umana vlasništvo su stranice i autora. Isti se mogu slobodno prenositi na druge medije samo ako su autori potpisani i pored njihova imena vidljivo stoji Fratellanza umana s linkom na originalni tekst.

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.