Nekoliko američkih biskupa želi Franji dati veću potporu

Većina biskupa SAD-a smatra se Franjinim kritičarima. Oko 70 američkih glavnih pastira i teologa sada se sastalo na diskretnoj konferenciji kako bi razmotrili način na koji mogu bolje pomoći Papi.

Prema izvješćima, oko 70 biskupa, kardinala i teologa, uglavnom iz SAD-a, raspravljalo je o tome kako mogu bolje podržati papu Franju. Prema National Catholic Reporteru (utorak), skupina se sastala od 25. do 26. ožujka na konferenciji da se dogovore kako dalje.

Među sudionicima su bili kardinali Blase Cupich, Sean Patrick O’Malley i Joseph Tobin, kao i nadbiskupi Mitchell Rozanski, John Wester, Charles Thompson i Roberto Gonzalez Nieves. Konferenciji je nazočio i nuncij u SAD-u, nadbiskup Christophe Pierre.

Biskupska konferencija SAD-a većinski je konzervativna
Razgovori pod nazivom “Papa Franjo, Drugi vatikanski koncil i put naprijed” slijede “Chatham House Rule”, navodi se u izvješću. To pravilo omogućuje sudionicima da govore o sadržaju rasprava, ali ne i da imenuju određene osobe koje su izrekle komentare.

U pozadini ponekad jasnog otpora većinom konzervativne američke biskupske konferencije određenim Papinim reformskim projektima, glavni je cilj ovog susreta bio pokazati kako je sadašnji pontifikat usidren u Drugom vatikanskom koncilu (1962.-1965.).

Uvodna obraćanja održali su teolog Massimo Faggioli sa Sveučilišta Villanova, teologinja M. Therese Lysaught sa Sveučilišta Loyola u Chicagu i peruanski nadbiskup Hector Miguel Cabrejos, koji je na čelu Latinskoameričkog biskupskog vijeća CELAM (knancronline.org).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.