Papa: Gostoljubivi prema migrantima, ljubiti ih kao što ih Bog ljubi

Podsjetivši na Tjedan molitve za jedinstvo kršćana, papa Franjo je u katehezi govorio o Pavlovu brodolomu na Malti, podsjećajući da je gostoprimstvo “važna ekumenska vrlina” sposobna stvoriti mnoge duhovne darove. Franjin poziv je da zajedno radimo kako bismo pokazali da je svaka osoba dragocjena u Božjim očima.

Pavao i njegovi drugovi su poput mnogih današnjih migranata. Franjo se u katehezi na općoj audijenciji osvrnuo na Djela apostolska koja govore o brodolomu na Malti, Pavlovu bezuvjetnu vjeru u Isusa i spontano gostoprimstvo otočana, što je snažan i velik znak Božje ljubavi. Promatrati taj događaj je poput gledanja onog što se danas događa na moru, kada očaj migranata dovodi do njihova suočenja s valovima i olujama, i umjesto da pronađu razumijevanje oni koji prežive doživljavaju i nailaze na neprijateljstvo.

Muškarci i žene migranti širom svijeta suočavaju se s rizičnim putovanjima, u bijegu od nasilja, rata ili siromaštva. Poput Pavla i njegovih drugova, oni doživljavaju ravnodušnost, negostoprimstvo pustinje, rijeka, mora… Mnogo puta im ne dopuštaju da pristanu u lukama. No, nažalost, ponekad se susreću i s mnogo gorim neprijateljstvom, onom od ljudi. Iskorištavaju ih kriminalci. Danas! Neki vladari ih tretiraju kao brojeve i kao prijetnju. Danas! Ponekad ih negostoljubivost udara poput snažnog vala prema siromaštvu ili opasnosti iz koje su pobjegli.

Gostoljubivost – tema ovogodišnjeg Tjedna molitve za jedinstvo kršćana 

Franjo u svojoj katehezi podsjeća da je tema koju su izabrale zajednice Malte i Goza za Tjedan molitve za jedinstvo kršćana gostoprimstvo koje Pavao zajedno sa svojim drugovima doživljava na Malti nakon 14 dana plovidbe. Putovanje je to ispunjeno strahom od neizmjerne morske sile koja ugrožava život, ali i bezuvjetnim povjerenjem u Boga – ljubljenog Oca. Spašavajući se, Pavao i njegovi drugovi dobivaju od Maltežana svjedočanstvo “rijetkog čovještva”, pronalazeći utočište, hranu, toplinu. “Oni manifestiraju – kaže Papa – ljubav Božju u konkretnim djelima dobrote”.

Gostoljubivost malteških otočana nagrađena je ljekovitim čudima koja Bog čini preko Pavla na otoku. Stoga, ako je narod Malte bio znak Božje providnosti za apostola, i on je bio svjedok Božje milosrdne ljubavi prema njima.

Ekumenska vrlina

Biti braća u Kristu znači prepoznati sebe kao takvog, samo na taj način gostoljubivost postaje “važna ekumenska vrlina” što nije, ističe Franjo, “velikodušnost u jednom pravcu, jer kad ugošćujemo druge kršćane, mi ih prihvaćamo kao dar koji nam se daruje”. To je milost Duha Svetoga, prigrliti ono što Gospodin čini u životima drugih. Papa se prisjeća kada je u Argentini „mala skupina katolika išla paliti šatore“ evanđelističkih misionara. “To ne! To nije kršćanski – kaže – braća smo i jedni drugima moramo ponuditi gostoprimstvo“.

Dočekati kršćane iz druge tradicije znači prije svega pokazati im Božju ljubav, jer su djeca Božja – naša braća – a to također znači i prihvaćanje onog što je Bog učinio u njihovom životu. Ekumensko gostoprimstvo zahtijeva spremnost slušanja drugih kršćana, obraćajući pažnju na njihove osobne priče o vjeri i povijest njihove zajednice, vjerske zajednice s drugom tradicijom različitom od naše.

Pokazati ljubav Božju

More toga vremena je kao i more današnjeg vremena: opasno, puno zamki, rizično je za putovanja onih koji bježe od nasilja, rata i siromaštva. Negostoprimstvo koje migranti doživljavaju, naglašava Franjo, rezultira zatvorenim lukama, ravnodušnošću i zbog toga su mnogi gurnuti u siromaštvo i razne opasnosti. Kršćani su pozvani raditi zajedno kako bi postali “bolja ljudska bića, bolji učenici i ujedinjeniji kršćanski narod”.

Mi kao kršćani moramo raditi zajedno kako bismo migrantima pokazali ljubav Božju koju je otkrio Isus Krist. Možemo i moramo svjedočiti da ne postoji samo neprijateljstvo i ravnodušnost, već da je svaka osoba Bogu dragocjena i od Njega voljena, a podjele koje još uvijek postoje među nama sprječavaju nas da budemo u potpunosti znak Božje ljubavi za svijet, što je naše zvanje i poslanje.

Ne biti ravnodušni prema siromaštvu i diskriminaciji

Pozdravljajući hodočasnike na arapskom jeziku, Franjo je podsjetio da “mi kao kršćani ne možemo biti ravnodušni prema tragediji starog i novog siromaštva, najmračnijih samoća, prezira i diskriminacije”. Pozbao je na zajednički rad, pokazujući ljubav Božju, da “ne ostanemo bezosjećajni, s anesteziranim srcem pred bijedom mnogih nedužnih ljudi”.

Prijevod: Fratellanza umana (22.01.2020.)

Autorski sadržaji i prijevodi na Fratellanza umana vlasništvo su stranice i autora. Isti se mogu slobodno prenositi na druge medije samo ako su autori potpisani i pored njihova imena vidljivo stoji Fratellanza umana s linkom na originalni tekst.

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.