Filozof Sloterdijk Crkvu vidi kao instituciju u padu

Najkasnije od reformacije, Katolička crkva je izgubila kontrolu nad svojim “sadržajem”, smatra filozof Peter Sloterdijk. Za papu Franju ima pohvale, dok u Benediktu XVI. i Ivanu Pavlu II. vidi “narcizam”.

Filozof Peter Sloterdijk (74) Crkvu vidi kao instituciju u padu. Koncept Crkve, međutim, sadrži “jednu od rijetkih ideja koje su ostale od temeljne važnosti za filozofiju”, rekao je Sloterdijk za Rheinische Post u petak 3. lipnja. Ona “označava udruženje ljudi koji se ne drže zajedno zbog svog porijekla, već zato što imaju ili traže zajedničko iskustvo istine”. Takvu ideju već je preuzela Platonova akademija, škola filozofije koju je osnovao Platon u Ateni u četvrtom stoljeću prije Krista.

“Radikalno shvaćeno, pripadnost Crkvi znači napustiti sve obiteljske, plemenske, nacionalne opsesije i ući u pneumatsku komunu, u meta-naciju krštenih”, smatra Sloterdijk. U tom pogledu, međutim, kršćanstvo je neuspjeli projekt; “nacionalno-demonska parakršćanstva” potkopala su ga po cijelom svijetu.

Franjo vs. Benedikt i Ivan Pavao
“U dva su svjetska rata europski kršćani pucali jedni na druge. A ako se bolje pogleda: ne pucaju li pravoslavni kršćani jedni na druge na ukrajinskom tlu?”, upitao je filozof. “Kiril, moskovski patrijarh, blagoslivlja Putinovo oružje – više čovjek i ne treba znati o trenutnom stanju stvari”.

Katolička crkva je izgubila kontrolu nad svojim “sadržajem” najkasnije od reformacije, analizira filozof. “Postupno je morala sići s visokog konja monopolista. Neophodna umjerenost trenutno je utjelovljena u liku Pape. Franjo nema ni teološki narcizam Benedikta ni političko-mistični narcizam Ivana Pavla II.”

Za razliku od institucije, u suvremenom svijetu mogli bi se održati etički motivi koje propagira Crkva, smatra Sloterdijk. Prije svega, glavni motiv ‘ljubavi prema bližnjemu’ pretočen je u sekularne institucije, gdje anonimno iznimno uspijevaju. Filozof nastavlja: “Greenpeace i Amnesty International religiozni su barem kao i sama Crkva. Njihovi aktivisti ponekad učine više od nekih zaređenih službenika.” Sloterdijk je govorio prije svetkovine Duhova, koji se smatraju danom rođenja Crkve.

“Kritika ciničkog uma”
Sloterdijk je bio rektor Državne visoke škole za dizajn u Karlsruheu do 2015. godine. Njegova knjiga “Kritika ciničkog uma” (“Kritik der zynischen Vernunft”) iz 1983. jedna je od najprodavanijih filozofskih knjiga 20. stoljeća (kna; vatican news).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.