Katolička crkva u Nizozemskoj objavila izvještaj o potrebnim reformama

Katolička crkva u Nizozemskoj objavila je rezultate ankete među svojim vjernicima o potrebnim reformama. To je uslijedilo nakon zahtjeva pape Franje da se, pred Biskupsku sinodu u jesen 2023., na temu sinodalnosti razgovara u svim mjesnim Crkvama diljem svijeta.

Na Biskupskoj sinodi u Rimu jedno od pitanja je kako se može ojačati uloga laika u Crkvi. Kako izvještava Nederlands Dagblad, osam nizozemskih biskupija sada su sažele rezultate “faze slušanja” iz mnogih pojedinačnih i skupnih rasprava u izvještaj od 132 stranice. One će sada biti sažete u nacionalni dokument, poslan u Rim najkasnije do 15. kolovoza i o kojem će se raspravljati s katolicima iz drugih europskih zemalja.

Poziv na “otvorenu i gostoljubivu zajednicu u kojoj svatko može doprinijeti na temelju jednakosti” (Biskupija Den Bosch) odjekuje u izvještajima iz svih biskupija. Kao i zapažanje mnogih vjernika da Crkva ne ispunjava tu želju. U izvještaju nadbiskupije Utrecht, na primjer, stoji da “Crkva kao institucija ne izaziva sigurne ili tople osjećaje, već se doživljava kao kruta, distancirana i introvertirana”, odnosno da u njoj prevladava hijerarhijski pristup odozgo prema dolje.

U izvještajima gotovo svih biskupija također se više puta spominje inkluzivna Crkva koja nikoga ne isključuje zbog spola ili seksualne orijentacije. Vjernici stoga žele “Crkvu koja – umjesto podignutog kažiprsta – pruža ispruženu ruku svima, uključujući katolike koji su na rubu Crkve, one koji su rastavljeni i ponovno vjenčani, lezbijke i homoseksualce” (Utrecht).

U izvještajima dosta mjesta zauzima i uloga žena u Crkvi. Mora se “dati više prostora ženama u službi”, piše biskupija Breda. “Mnogi podržavaju otvorene crkvene službe za muškarce i žene, vjenčane i one koji to nisu”, rezimira raspravu nadbiskupija Utrecht. Međutim, biskupija Haarlem-Amsterdam napominje da nema potpune jasnoće po pitanju ređenja žena jer “pored često spominjane želje da žene budu uključene u sveti red, neki smatraju da treba posvetiti više pozornosti onomu što je moguće, umjesto onomu što sada nije dopušteno” (knavatican news).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.