Freiburg: Katolička crkva i online, biti na usluzi naša je dužnost

Foto: ilustracija

Nadbiskupija Freiburg od Valentinova nudi online-obrazac za prijavu vjenčanja. Stranicu u modernom i privlačnom dizajnu Einfach-kirchlich-heiraten.de parovi od sad mogu koristiti za planiranje crkvenog vjenčanja. 

Otkako je omogućena kupovina aviokarata online, gotovo nikome ne pada na pamet kupovati je preko ureda agencije. Danas je to smiješno. Kao i puno drugih stvari koje su suvremenom čovjeku nezamislive bez interneta. Nadbiskupija Freiburg stoga je samopouzdano krenula u crkveni projekt  koji pokazuje promjenu paradigme, odnosno jedno potpuno novo razumijevanje Crkve: ona želi biti izlazeća, pa i na virtualnom svijetu i služiti onima koji traže njene sakramente i usluge.

Osnovna ideja svojevrsne “agencije za usluge” nova je i neobična, a inicijatori su svijesni da se ona neće odmah svima svidjeti. Nadbiskupija Freiburg se skromno i samokritično upitala gdje to Crkva može učiniti nešto više za vjernike. Snažan je to signal koji stvara povjerenje i suosjećanje: Crkva pokušava služiti ljudima, a ne obrnuto. 

Prema crkvenom zakonu predviđeno je da se parovi vjenčaju u matičnim zajednicama pred vlastitim župnikom, no za to postoje iznimke, koje danas u globaliziranom svijetu praktički postaju pravila. Tako je preko ove stranice moguće potražiti odgovarajuću crkvu za vjenčanje, pa čak i izabrati svećenika ili crkvenog službenika koji je taj dan na raspolaganju. Pa zašto ne, jer ovako par može izabrati želi li službenika koji govori o tome da “Bog nije stvorio Adama i Stevu” ili onoga koji će govoriti o ljepoti bračne ljubavi i vjernosti. Moguće je vidjeti koliko u kojoj crkvi ima mjesta za goste vjenčanja i je li dopušteno prosipati latice cvijeća. Osim toga, tu je i obrazac preko kojega budući mladenci slobodno mogu kazati što im je na taj dan najvažnije, a podaci će se zatim proslijediti svećeniku koji će nakon toga tražiti osobni kontakt i imati dobre i iskrene početne informacije za razgovor.

Gabriele Höfling smatra da se projekt treba prilagoditi i proširiti na cijelu Njemačku, te da bi Crkva mogla osigurati sličnu ponudu i za organizaciju sprovoda, krštenja i drugih sakramenata, ili jednostavnu mogućnost prijave za razgovor s određenim svećenikom. A gotovo cijela crkvena administracija mogla bi se, konačno, ponuditi online. Zašto se, primjerice, jedan krsni list ne bi mogao naručiti preko interneta? (einfach-kirchlich-heiraten.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.