Papa Franjo: Govori nekih populista podsjećaju na mržnju 1930-tih

Foto: papa Franjo, KNA

Govori nekih populističkih vođa “zastrašuju” Papu, podsjećaju ga na “mržnju zasijanu u tridesetim godinama prošlog stoljeća”. Rekao je to Franjo iz srca, 23. veljače u bazilici Svetog Nikole u Bariju, podigavši pogled s napisanog teksta.

Bio je to razgovor s 58 biskupa mediteranskih zemalja, koje je pozvao kardinal Bassetti, predsjednik Talijanske BK, kako bi razmišljali na temu „Mediteran – front mira”. Bergoglio je tu priliku iskoristio i kako bi osudio one koji “instrumentaliziraju” migrante, opisujući ih kao “invaziju”. Podsjetimo: “Retorika sukoba civilizacija služi samo za opravdavanje nasilja” – rekao je Papa. 

Konferencija koju je organizirala Talijanska biskupska konferencija započela je 19. veljače i završila je jučer posjetom Pape, koji ističe da je biti uz obale Mediterana “izuzetan potencijal”. Problem je što “danas ovom području prijete mnoga izbijanja nestabilnosti, kako na Bliskom istoku i u raznim državama Sjeverne Afrike, tako i između različitih etničkih grupa ili vjerskih skupina”. “Također ne možemo zaboraviti – dodaje on – još uvijek neriješeni sukob između Izraelaca i Palestinaca”, uz opasnost “neravnopravnih rješenja, a samim tim i prijetećih novih kriza” – rekao je papa, neizravno kritizirajući nedavni prijedlog američkog predsjednika.

Pravim “licemjerjem” nazvao je Papa i “one koji se okupljaju na mirovnim konferencijama gdje su im puna usta mira, a čim se vrate u svoje zemlje prodaju oružje zaraćenim stranama”. 

Migranti

Među onima kojima je “najteže, ima i onih koji bježe od rata ili napuštaju svoju zemlju u potrazi za dostojanstvenim životom”. Migranti, prema kojima je uvriježena „ravnodušnost, pa čak i odbacivanje“. Tako se pravi put „strahu, koji vodi podizanju vlastite obrane pred onim što se instrumentalno prikazuje kao invazija“. Kazao je da mu se ne sviđa kada se u Crkvi od Isusa i Svete Obitelji prave “sladunjaste” izbjeglice, jer to nije bilo nimalo “sladunjasto” budući da su oni “trpili jednako kao i današnji migranti“.

“Retorika sukoba civilizacija služi samo za opravdavanje nasilja i poticanje mržnje” – naglasio je Papa. “Nikad” nije prihvatljivo da oni koji traže “nadu preko mora, umiru bez primanja pomoći ili da oni koji dođu iz daleka postaju žrtve eksploatacije“. Naravno, prihvaćanje i “dostojanstvena integracija koraci su u nelakom procesu; međutim, nezamislivo je podizati zidove”. Papa je izrazio i strah koji osjeća kad sluša “neke govore pojedinih vođa novih oblika populizma”, jer podsjećaju “na govore koji su zasijali strah i mržnju u tridesetim godinama prošlog stoljeća”. Više je nego jasno da se, zapravo, osvrnuo na nacizam i fašizam. Zatim još jedno upozorenje protiv rata: “Rat je ludost kojoj se ne valja nikada predati”, jer je potpuno “ludo uništavati kuće, mostove, tvornice, bolnice, ubijati ljude”, umjesto da se “grade ljudski i ekonomski odnosi” (vatican.va; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.