Može li Papa i dalje otvoreno razgovarati sa svojim biskupima?

Foto: Papa Franjo na susretu s jednom skupinom američkih biskupa, KNA

Je li papa Franjo pred američkim biskupima negativno komentirao isusovca p. Jamesa Martina, dušobrižnika homoseksualnih osoba? Neki crkveni službenici su “anonimno širili glasine”. Dvojica sudionika sastanka s pravim imenima s tim “navodima” nisu usuglašeni.

Katolička crkva u Sjedinjenim Državama trenutno ima oko 470 biskupa. Američka biskupska konferencija treća je, nakon Italije i Brazila, po veličini na svijetu. U protekla tri mjeseca papa Franjo primio je američke biskupe u 15 manjih skupina. Ponekad su susreti trajali po dva ili više sati. I bilo je puno toga za razgovarati. 

Trinaesta skupina američkih posjetitelja kod Pape je bila 10. veljače 2020., a tu su bili biskupi iz Novog Meksika, Arizone, Kolorada, Utaha i Wyominga. Deset dana kasnije, u četvrtak 20. veljače, katolički američki internetski portal Catholic News Agency objavio je nekoliko anonimnih izjava sudionika kako se Papa iza zatvorenih vrata ljutio na američkog isusovca Jamesa Martina. CNA u objavi ističe da je Papa pred američkim biskupima govorio loše o Martinu. Jedan od anonimnih izvora citirali su ovako: “Sveti Otac je vrlo jasno istaknuo da je bio iznimno nezadovoljan cijelim slučajem s ocem dr. Martinom i načinom na koji je njihov susret iskorišten. Bio je vrlo ekspresivan, ljutnja je bila jasno prisutna – kako u njegovim riječima, tako i na njegovom licu. Osjećao se iskorištenim”. Isti anonimni izvor je dodao da im je Papa poručio kako je cijela situacija riješena, tj. “da je ocu Martinu očitana bukvica te da su kontaktirani i njegovi nadređeni”.

Začudo, nadbiskup John Wester iz nadbiskpije Sante Fe u Novom Meksiku nije primijetio ništa tomu nalik. On je ovog vikenda, preko portala National Catholic Reporter, govorio o gotovo trosatnim razgovorima s Papom Franjom. Želio je samo pokazati da je njegovo pamćenje “vrlo različito od anonimnih izvora”. Tako nadbiskup navodi da je pitanje o pastoralu p. Jamesa Martina bilo samo kraće pitanje, te da Papa ni tu i ni igdje drugdje nije izgledao uznemireno niti se izjašnjavao o tom. Franjo se, osim toga, nije bavio temom samog p. Martina. Navod anonimnog izvora CNA “kako je susret [od 30. rujna] iskorišten” naziva “zavaravajućim”. Papa je prije ostavio dojam da su neki biskupi očito pokušali iskoristiti sastanak u svoje svrhe. Prema njegovom sjećanju, ni drugi se anonimno citirani komentari u kojima je tobože kritiziran nadbiskup Vincenzo Paglia nisu dogodili na navedeni način. U subotu navečer po lokalnom vremenu nadbiskup Wester dobio je podršku i Stevena Bieglera, biskupa Cheyenne-Wyominga. Westerove izjave bile su vrlo precizne i točne, a susret s Papom bio je “topao, otvoren i ohrabrujući razgovor” – izjavio je Biegler. 

Papina korizmena poruka

Nije slučajno da i sam Papa u ovogodišnjoj korizmenoj poruci kaže: “Dijalog koji Bog želi uspostaviti sa svakim čovjekom po pashalnom misteriju svoga Sina nije poput onoga koji se pripisuje drevnom žitelju Atene koji »ni na što drugo ne trati vrijeme nego na pripovijedanje i slušanje novosti« (Dj 17, 21). Takav isprazni govor, nošen praznom i površnom znatiželjom, karakterizira svjetovnost u svim vremenima, a u našim se danima može, među inim, uvući u sredstva komunikacije kad ih se koristi na neprimjeren način”.

Može li Papa i dalje otvoreno razgovarati sa svojim biskupima?

Posjeti Ad limina, ako bi na njima bilo kakvih konfrontacija, do sada su držani u tajnosti. No, s obzirom na rastuću polarizaciju u društvu i Crkvi, čini se da se i ovdje prestaju poštivati neke norme. Može li Papa i dalje otvoreno razgovarati sa svojim biskupima? Talijanski isusovac i publicist Antonio Spadaro upozorio je u nedjelju putem Twittera: “U crkvenom novinarstvu nema mjesta upotrebi neprovjerenih tvrdnji anonimnih izvora s ciljem da se ljudima oduzme dobar glas” (KNA).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.