Nadbiskup Charles Scicluna apelira na roditelje: Prihvatite svoju LGBTQ djecu kao što to Bog čini

Dva europska nadbiskupa ponudila su LGBTQ pozitivne komentare povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT).

Na Malti je nadbiskup Charles Scicluna potaknuo roditelje da prihvate LGBTQ djecu kao nalog Evanđelja. Newsbook je objavio: “Moj poziv roditeljima je sljedeći: prihvatite svoju djecu kao što je to učinio Bog Otac. Isus gleda vašu djecu – kao što gleda svakoga od nas – kada nam govori da nam daje novu zapovijed da ljubimo jedni druge”, rekao je nadbiskup.

“Ista zapovijed, nastavio je, također zahtijeva od nas da razmotrimo način na koji se postupa s izbjeglicama…”

Ivanov izvještaj o Isusu i davanju nove zapovijedi svojim učenicima nakon Posljednje večere – uz njegovu smrt na pomolu – bio je evanđelje pete uskrsne nedjelje. Po nadbiskupovom mišljenju, ova je zapovijed najdragocjeniji dar koji je Isus podijelio sa svijetom i koja bi trebala usmjeravati način na koji se ljudi međusobno odnose. „Čini se kao da nam Isus govori: ako sam zbog jedne stvari došao na zemlju, to je da vam pokažem put ljubavi“, rekao je nadbiskup.

Scicluna je pozitivan glas o LGBTQ osobama u hijerarhiji već više od nekoliko godina, kao i na visokim položajima u Vatikanu. Sudjelovao je u događajima IDAHOBIT-a već 2014. U veljači ove godine susreo se s LGBTQ zagovornicima na Malti i ukorio svećenika koji je davao anti-gay komentare. Svećeniku je zaprijetio sankcijama ako se štetna retorika nastavi. Godine 2013., dok je bio pomoćni biskup, pozvao je Crkvu na poštivanje gay osoba. Dao je blagu obranu ljubavi u istospolnim vezama, rekavši u jednom trenutku: “Ljubav nikada nije grijeh. Bog je ljubav.” Scicluna nije kaznio – čak je potvrdio – službu širenja LGBTQ zajednice svećenika koji je blagoslovio zajednicu istospolnog para 2015. Rekao je da bi se Crkva trebala ispričati LGBTQ osobama i osudio je “konverzivnu terapiju ” uz ispriku za crkvena izvješća koja su to podupirala.

U Italiji je nadbiskup Corrado Lorefice iz Palerma objavio molitvu za IDAHOBIT u kojoj je od katolika tražio da se “obvežu da ćemo se distancirati od svih predrasuda i diskriminacije, od svakog straha da to uzrokuje identificiranje neprijatelja i izgradnju zidova”. Nastavio je, spominjući i roditelje: “A kako bi se kultura poštovanja i prihvaćanja mogla širiti i svatko – bez obzira na spolnu orijentaciju – bio prepoznat kao osoba i upoznao blizinu i bezgraničnu ljubav Božju, dopustimo da nas isprovocira lice obliveno suzama, ali puno nježnosti mnogih majki i očeva koji nose teret rada i diskriminacije svoje djece”.

„Neka nas potaknu u izgradnji bratskih i sinodalnih kršćanskih zajednica, otvorenih za prihvat, gdje se svakoga može slušati, pratiti i cijeniti. Neka budu živa uspomena na odsjaje majčinskog i očinskog lica Boga koji uvijek prima u kuću i slavi očekivanu i ponovno pronađenu djecu. Neka nam pomognu očistiti srca od gromada koje smo spremni odbaciti, tako da se vrate u srca od mesa nadahnuta vitalnim Dahom Božje ljubavi, sposobna prepoznati i voljeti kako Bog voli”, napisao je nadbiskup.

Lorefice je prethodno vodio ekumensku službu za IDAHOBIT još 2018., rekavši tada, “odlučno žalimo što su homoseksualne osobe bile i još uvijek jesu podvrgnute zlonamjernom izražavanju i nasilnim radnjama”. Već se niz godina IDAHOBIT bdijenja održavaju u katoličkim župama u nekoliko talijanskih gradova, uključujući i Palermo (Robert Shine | New Ways Ministry).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.