Ukrajinski biskup: Ruskom pravoslavlju treba dati priliku da se pročisti

Isključivanje ruskog pravoslavlja iz ekumenskog dijaloga “ne bi riješilo pravi problem”, smatra Bohdan Dzyurakh. Umjesto izolacije ove Crkve, treba joj pomoći da dođe do istine o sebi.

Apostolski egzarh za katoličke Ukrajince bizantskog obreda u Njemačkoj i Skandinaviji, biskup Bohdan Dzyurakh, ne vjeruje u isključivanje ruskog pravoslavlja iz ekumenskog dijaloga. Bilo je takvih prijedloga, “ali to ne bi riješilo pravi problem”, rekao je biskup würzburškom tjedniku Die Tagespost.

Od 1943. Ruska Pravoslavna Crkva je zlorabljena kao instrument komunističke propagande. Do danas se nije distancirala od te prošlosti i nije požalila zbog svoje suradnje sa staljinističkim režimom.

Ružičaste naočale na Zapadu
Biskup je istaknuo da se vodstvo ruskog pravoslavlja nikada nije distanciralo od tog sovjetskog razdoblja, pa ni u Ukrajini. Umjesto izolacije ove Crkve, treba joj pomoći da dođe do istine o sebi. Bez duboke katarze i pročišćenja Pravoslavne Crkve neće biti moguća obnova naroda u Rusiji.

Prema Dzyurakhu, mnogi na Zapadu nose ružičaste naočale kada je u pitanju rusko pravoslavlje. Ali sada je došao trenutak istine. Prema biskupovim riječima, mnogi se pravoslavni vjernici osjećaju izdanima od strane moskovskog patrijarha Kirila: “Kako možete opravdavati takva zvjerstva u ime Boga? To je bogohuljenje!” (kna; vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.