Renovabis o slučaju Rupnik: Prijavite zlostavljanja

Dobrotvorna organizacija za pomoć istočnoj Europi Renovabis “šokirana” je optužbama za zlostavljanje protiv p. Marka Ivana Rupnika, njihovog bivšeg projektnog partnera. Rupnik je optužen za duhovničko i seksualno zlostavljanje. Renovabis je za optužbe doznao tek iz medija

Nekoliko je redovnica iz Slovenije početkom prosinca optužilo međunarodno poznatog redovnika za duhovničko i seksualno zlostavljanje. Vjeruje se da su se incidenti dogodili 1990-ih. Rupnik je kao umjetnik izradio brojne mozaike u crkvama i kapelama u raznim zemljama. Kako je sada priopćio Renovabis, potporu mu je pružila i ova dobrotvorna organizacija.

U slučaju seksualnog zlostavljanja Renovabis ima beskompromisan stav, istaknuo je direktor Renovabisa Thomas Schwartz. To se odnosi i na projektne partnere. U prvim godinama organizacije Rupnik je primao stipendije za mlade znanstvenike iz istočne Europe, za studiranje na rimskom institutu Centro Aletti. Osim toga, 1993. su godine poduprli i sestre iz Communitas Loyola u Ljubljanskoj nadbiskupiji u Sloveniji. Njihova je kuća za duhovne vježbe izričito spomenuta u aktualnim optužbama protiv Rupnika i to kao mjesto navodnog zlostavljanja.

Iz Renovabisa su najavili da će istražiti navode i pozvali su na pojašnjenja. Konkretno, traže se stipendisti iz razdoblja od 1993. do 1995. godine. Oni se potiču da navedu sve naznake neprimjerenog i kriminalnog ponašanja p. Rupnika. “Ne postoji drugi način nego da se otvoreno bavimo temom seksualnog nasilja”, rekao je Schwartz u priopćenju Renovabisa. Jedino se tako može uspješno riješiti problem i izbjeći kaznena djela u budućnosti (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.