Nadbiskup Uzinić o muškoj klečećoj skupini na trgovima: više mi izgledaju politički, nego vjerski

Riječki nadbiskup Mate Uznić dao je ovoga tjedna, 24. prosinca, intervju za novine Express u kojem je upitan o “muškoj krunici” na Trgu Bana Jelačića i na drugim trgovima po Hrvatskoj. Novinarovo pitanje i nadbiskupov odgovor prenosimo u cijelosti.

Prizor skupine muškaraca koji svake prve subote u mjesecu kleče na glavnim trgovima nije više neka novost. Dok su oni uvjereni da tako spašavaju odnosno osvajaju Hrvatsku, drugi neutemeljeno govore o “klerofašizaciji” javnog prostora. Kakvo je Vaše mišljenje o takvim inicijativama?

Iza ovakvih inicijativa ne stoje ni biskupi ni svećenici pa je neutemeljeno govoriti o klerofašizaciji. Sama ta kovanica je neobična i žao mi je što je se često u javnom prostoru koristi nepromišljeno i neadekvatno.

Živimo u demokratskom pluralnom društvu i dok se nikoga ne ugrožava i ne vrijeđa svatko ima pravo iznositi svoje stavove, pa i ovakvim javnim molitvenim manifestacijama. Zbog toga smatram neprimjerenim i štetnim ismijavanje i vrijeđanje kojem smo putem medija ili uživo svjedočili od strane onih koji se s takvim manifestacijama ne slažu.

Osobno nisam sklon takvom načinu manifestiranja vlastitih vjerskih uvjerenja i smatram da bi angažman vjernika u društvu trebao biti drugačiji. Nakon svih prosvjeda koje smo imali zadnjih godina na istim mjestima, ovi skupovi više mi izgledaju politički ili aktivistički, negoli vjerski. Vjerska obilježja, stavovi i molitve, koji imaju svoje prirodno mjesto i u domovima i u crkvama, ali i u javnom prostoru, poput različitih procesija i slavlja, ipak mi u ovim manifestacijama izgledaju instrumentalizirani. Puno bi mi, s vjerskog gledišta, izgledalo uvjerljivije da smo prije dva mjeseca čitali o takvim skupinama muškaraca na listopadskim krunicama u crkvama ili kada bi se radilo na tome da u našim obiteljima ponovno zaživi zajednička obiteljska molitva.

U Hrvatskoj imamo i drugačije primjere angažmana vjernika laika. Primjerice angažman vjernika u Rijeci, gdje zajedno s ljudima drugih konfesija i svjetonazora pomažu migrantima koji prolaze kroz Rijeku. Briga za te ljude nas je ujedinila i pridonijela razbijanju predrasuda među nama. Na takav angažman nas potiče i papina enciklika „Fratelli tutti“ koja nas evanđeoski upućuje na to kako djelovati u društvu te pogotovo kako djelovati po primjeru „milosrdnih Samarijanaca“ koji ne pitaju strance imaju li krsni list i putovnicu nego u drugima prepoznaju brata i sestru i pomažu im. Ovih dana je bio i prosvjed osoba s invaliditetom. Mislim da bismo se mi vjernici općenito trebali više angažirati oko socijalnih pitanja, a manje oko ideoloških i svjetonazorskih pitanja (24sata.hr; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.