Finska: Počasni doktorat iz teologije za klimatsku aktivisticu Gretu Thunberg

Nagrada za njezin “beskompromisan i dosljedan rad za budućnost našeg planeta”: Teološki fakultet Sveučilišta u Helsinkiju dodjeljuje poznatoj švedskoj klimatskoj aktivistici Greti Thunberg počasni doktorat.

Teološki fakultet Sveučilišta u Helsinkiju dodjeljuje poznatoj švedskoj klimatskoj aktivistici počasni doktorat. Svojim “beskompromisnim i dosljednim radom za budućnost našeg planeta”, Thunberg je “svima nama” kao članovima zajednica i društava, ali prije svega kao ljudima, postavila zadatak “promijeniti svoj svakodnevni život”, objasnio je fakultet u utorak 21. ožujka.

Kako se navodi u priopćenju sveučilišta, počasni doktorat bit će dodijeljen 9. lipnja. Thunberg je odana počast zajedno sa sedam drugih osoba, uključujući pet sveučilišnih profesora i bivšeg predsjednika Luteranske svjetske federacije Muniba Younana.

Thunberg, koja danas ima 20 godina, postala je poznata 2018. po “školskim štrajkovima za klimu” koje je pokrenula ispred švedskog parlamenta, a iz kojih je kasnije nastao globalno aktivan pokret “Petkom za budućnost”. Posljednjih su godina predstavnici Crkve više puta izrazili svoju zahvalnost za njezinu predanost, ponekad povlačeći paralele s biblijskim događajima i likovima. Na primjer, biskup Hildesheima Heiner Willmer objasnio je u travnju 2019. da je Thunberg za njega bila poput proročice. Nekoliko mjeseci kasnije, würzburški biskup Franz Jung usporedio je klimatsku aktivisticu s biblijskim Davidom. Izjave biskupa naišle su dijelom na jasne kritike. Thunberg je time uzdignuta u “figuru spasa”, glasila je jedna optužba.

Između ostalog, Greta Thunberg je susrela i osobno pozdravila papu Franju na jednoj od njegovih općih audijencija na Trgu svetog Petra, 17. travnja 2019. godine. Iste je godine u prosincu kurijalni kardinal Peter E. Turkson, tadašnji prefekt Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj, o švedskoj klimatskoj aktivistici Greti Thunberg rekao: „Kada gledam ovu djevojku, rekao bih da je veliki svjedok crkvenog nauka o brizi za okoliš i za ljude“, izvijestio je tom prilikom Vatican News (katholisch.de; kta; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.