Poljska crkvena pravila za društvene medije. Isusovac: ‘Posve besmisleno, ni riječi o zločinu šutnje’

U Poljskoj su od četvrtka 20. travnja na snazi ​​nova pravila za istupanje svećenika na društvenim mrežama. Dvojica isusovaca iznijeli su javno svoje kritike.

Krakovski isusovac i autor Dariusz Piorkowski podijelio je ovaj tjedan na Facebooku: “Zbog prilično strogih pravila prisutnosti svećenika i isusovaca u različitim medijima, koje je uspostavila biskupska konferencija i zasebno naši redovnički poglavari, odlučio sam obustaviti svoju aktivnost gašenjem FB od 20. travnja jer tada ta pravila stupaju na snagu. Možda jednom dođu bolja vremena.”

Redovnik je, međutim, naglasio da mu ni biskupi ni poglavari nisu zabranili da tamo piše. Drugi poljski isusovac, filozof moralni teolog Krzysztof Madel, dekret o istupanju klera i dijela laika u medijima smatra “potpuno besmislenim”. Madel, koji radi u Dublinu, izjavio je za Katholische Nachrichten-Agentur (KNA): “Poljska je vjerojatno jedina zemlja na svijetu u kojoj se objavljuju takvi dekreti.”

U dekretu na četiri stranice Poljska biskupska konferencija (vidi ovdje) propisuje da se crkveni ljudi smiju u medijima izražavati samo u skladu s katoličkim naukom i moraju “poštivati” odluke episkopata. Potrebna je “prikladna osposobljenost, razboritost i odgovornost za izgovorenu riječ, briga i ljubav prema istini, poštivanje drugih i pošteno traženje općeg dobra”. Treba propovijedati evanđelje, ali ne vlastito mišljenje. Izričito je zabranjeno izazivanje smutnje, podjela i “negativnih emocija”. Ukupno 18 točaka odnosi se i na laike koji obnašaju službu u Crkvi ili koji predstavljaju katoličke zaklade.

Isusovac Madel, kojemu je zbog kritike biskupa tijekom 2013. bila izrečena zabrana javnog nastupa, deset godina kasnije kritizira činjenicu da novi skup pravila ne govori “apsolutno ništa o zločinu šutnje”. Pod tim misli na odbijanje Crkve da zauzme jasan stav o nekim pitanjima. “Ovo je u suprotnosti s poslanjem Crkve, a to je naviještati i svjedočiti kao što je Isus činio” (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.